Nasterea

#ora magica #nastere vaginala #lactatie #alaptare #nastere naturala

Ce este "ora magica" si de ce mamele trebuie sa profite de ea

Din ce in ce mai mult si in Romania se promoveaza ideea "orei magice", adica acea perioada de timp petrecuta de mama cu bebelusul abia nascut, chiar inainte ca acesta sa fie dus in salonul de neonatologie.

In spitalele noastre, mai ales cele de stat, statutul orei magice nu este mentionat nici macar la nivel de idee. Multe mame se intalnesc astfel cu copiii lor la cateva ore bune dupa nastere, cand micutul bebelus a fost deja spalat, investigat si eventual deja hranit cu biberonul. Gresit, sustin specialistii, care considera ca momentul nasterii este in sine o trauma pentru copil, iar acesta ar trebui sa se obisnuiasca cu noua lume in care traieste la piptul mamei sale. 

"Indiferent ca vorbim de o jumatate de ora, o ora, ora magica inseamna o atmosfera cat mai calda, intima, fara zgomot, cu muzica in surdina, tocmai pentru a-l intampina pe nou nascut intr-o lume in care este pace. Copilul face un efort sa se adapteze. Daca efortul se cupleaza cu frica si anxietatea unui mediu ostil, risca sa nu se mai adapteze optimal. De aceea se ataseaza imediat la piepul mamei. Bataile inimii mamei atat de familiare il vor face sa se simta in siguranta. Ce putem face, in afara de a-l manipula cu grija, este sa-l punem la pieptul mamei astfel incat sa creada „tot acolo sunt”, explica dr. Iosif Niculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, intr-o declaratie pentru nastenatural.ro.

De altfel, beneficiile apropierii fizice dintre mama si bebelus imediat ce acesta s-a nascut sunt multiple: copilul isi regleaza mai usor temperatura corpului, invata mai repede sa suga, cautand instinctiv sanul mamei, iar lactatia se declanseaza mai usor. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top
Top