Nasterea

#nastere #sarcina #gravida #insarcinata

Cum sa alcatuiesti un plan de nastere

Pentru a avea parte de o nastere bine pusa la punct, este indicat sa iti alcatuiesti din timp un plan. Acesta te va ajuta sa iti pui ideile in ordine si sa fii pe deplin informata de toate facilitatile oferite de maternitate si de medicul tau. De asemenea, planul de nastere le va aduce la cunostinta preferintele tale tuturor celor care vor lua parte la nasterea ta: de la personalul medical pana la partenerul tau.

 

O nastere in ziua de astazi implica destul de multe aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare si daca lasi lucrurile pe ultimul moment, exista riscul de a avea parte de multe surprize neplacute.

Un plan de nastere raspunde la intrebari esentiale ce tin de metoda preferata pentru a naste, medicamentatie, inlaturarea durerii. Incearca sa nu incepi planul de nasetre cu diferite „mofturi”, ci sa te concentrezi in primul rand pe cele mai importante proceduri pe care le implica nasterea.

Pentru a alcatui un plan de nastere eficient, trebuie mai intai sa te informezi pentru a descoperi ce presupune nasterea si care sunt optiunile tale. Numai metoda prin care vrei sa nasti – nastere naturala , nastere prin cezariana, nastere sub apa etc. – implica ceva timp dedicat informarii, asa ca acorda-ti cateva luni pentru a alcatui acest plan.

Totul depinde insa si de modul in care decurge sarcina ta, asa ca mentine o legatura permanenta cu medicul tau, pentru a-ti analiza preferintele.

Ai grija la modul in care formulezi planul respectiv. Rezuma-te la lucrurile esentiale, pentru ca acesta sa fie citit cu usurinta si destul de rapid de catre personalul medical. Atentie si la modul in care formulezi continutul. Un ton imperativ poate trece drept jignitor pentru persoane instruite din punct de vedere medical, asa ca incepe-ti frazele cu „as dori ca..”, „as dori sa am libertatea de...”.

Nu in ultimul rand, fii flexibila in deciziile tale. Chiar daca de exemplu, ai mentionat in planul tau ca nu iti doresti niciun fel de medicamentatie pentru a-ti alina durerile nasterii, este foarte posibil ca in acele momente sa vrei o epidurala . De asemenea, pentru ca orice se poate intampla in momentul nasterii, fii deschisa si la alte optiuni. Informeaza-te insa inainte, astfel incat sa stii cu ce te confrunti si sa nu fii nevoita sa iei decizii de moment in necunostinta de cauza.

Iata cateva puncte principale pe care trebuie sa le contina planul tau de nastere:

 

  • Care este modalitatea de nastere pe care o preferi: nastere naturala, nastere prin cezariana, nastere sub apa etc.

 

  • Vrei ca nasterea sa iti fie provocata de diferite medicamente?

 

  • Optezi pentru calmante sau anestezie epidurala?

 

  • Cine vrei sa fie alaturi de tine in sala de nasteri?

 

  • Vrei sa ai libertatea de a-ti schimba pozitia in timpul sarcinii si sa impingi atunci cand simti nevoia sau preferi sa asculti indicatiile medicului?

 

  • Care sunt preferintele tale in ceea ce priveste alaptatul?

 

Mentioneaza, de asemenea, mici detalii care te vor face sa te simti mai bine, dar informeaza-te inainte, pentru a vedea daca maternitatea sau medicii te pot ajuta sa iti indeplinesti dorintele. De exemplu, poate doresti ca partenerul tau sa taie cordonul ombilical al copilului, vrei ca sala de nasteri sa nu fie prea aglomerata de personal sau ai vrea sa fii singura intr-o rezerva. Toate acestea pot fi incluse in planul tau de nastere, atata timp cat iti mentii doritele realiste.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele