Nasterea

# maternitate stat # maternitate regina maria # maternitate sanador # maternitate medlife # cum alegi maternitatea #nastere

Cum sa alegi maternitatea in care vei naste. 3 criterii esentiale

Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le iei odata ce ai aflat ca esti insarcinata este alegerea maternitatii in care vei naste. Din fericire, ai cateva luni la dispozitie pentru a cerceta piata si a face alegerea potrivita. Cand pornesti in cautare, este bine sa ai in vedere urmatoarele trei criterii:

1. Costurile nasterii la stat versus nasterea la privat 

In Romania, nasterea la stat, teoretic, nu costa nimic daca esti asigurat. Totusi, realitatea dureroasa este alta. Fiecare medic percepe neoficial un "tarif" care variaza intre 500 si 2500 de lei, in functie de prestigiul acestuia, spitalul in care lucreaza si complexitatea nasterii. Cezariana este evident taxata suplimentar. "Daca ar fi doar medicul, nu ar fi atat de grav. Dar trebuie sa dai si pentru anestezist ceva, iar asistentele si infirmierele cu greu te ajuta daca nu primesc ceva, o atentie de 10-20 de lei acolo. Iar daca ai facut cezariana, este foarte greu sa te descurci in prima zi fara ajutorul lor", spune Iulia L. (28 de ani), din Bucuresti, care a nascut la Maternitatea Giulesti de curand. 

De asemenea, in multe cazuri, maternitatile de stat nu dispun de trusa necesara pentru anestezia epidurala, pe care trebuie sa o procure pacientul sau de alte medicamente necesare post nastere. "Eu am nascut mai natural decat am dorit pentru ca sotul nu a gasit epidurala in oras la noi, iar anestezistul era la Constanta si trebuia sa-l aducem tot noi", a spus Valentina M., din Medgidia, mama unei fetite de 6 luni. 

Pe de alta parte, in maternitatile private costul nasterii include toate medicamentele si consumabilele, inclusiv pentru bebelus. Costurile sunt pe masura, pornind de la 3.500 de lei - pentru maternitatile private care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Pretul creste insa pana la aproximativ 9.000 - 10.000 de lei, in functie de pachetul de confort ales si de onorariul medicului curant. 

2. Situatiile de urgenta si optiunile de la spital

Maternitatile de stat sunt echipate cu aparatura ce poate face oricarei situatii de urgenta, atat in cazul mamei, cat si al bebelusului. In cazul celor private, putine sunt acelea care, in ciuda dotarilor moderne, pot asigura si terapia intensiva in aceste cazuri. Prin urmare, este important sa stii aceste lucruri, mai ales daca ai o sarcina cu probleme. De asemenea, ia in considerare politica vizavi de alaptare, de rooming in in cazul copilului si daca ti se va permite sa petreci cateva minute cu el imediat ce se naste. 

3. Medicul curant 

De cele mai multe ori, medicii de la stat au si contracte in sistemul privat, prin urmare nu este greu sa-l urmezi. Totusi, in cazul in care medicul pe care ti l-ai ales nu poate asista nasteri la maternitatea pe care ti-o doresti, ia in considerare schimbarea optiunii. Fie a maternitatii, fie a medicului. Daca faci acest lucru in primele luni de sarcina, vei avea suficient timp sa te obisnuiesti cu noile optiuni. 

Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului