Nasterea

#banca celule stem #prelevare celule stem #celule stem

Sanatate: dupa ce criterii trebuie sa alegi BANCA de CELULE STEM

Una dintre descoperirile revolutionare ale medicii moderne este reprezentata de celulele stem si, mai exact, de stocarea acestora pentru o reutilizare ulterioara. Foarte multe femei aleg sa faca aceasta investitie in viitorul copiilor, mai ales ca in cele mai multe cazuri, aceste celule pot salva vieti!

 

Ce sunt celulele stem si cum se face recoltarea lor?

Celulele stem (celule nediferentiate) au o capacitatea extraordinara de a se transforma in alte tipuri de celule specializate, putand astfel sa regenereze si sa repare tesuturi sau organe care au avut de suferit in urma unor afectiuni. Avantajul cel mai mare pe care recoltarea si utilizarea de celule stem proprii il au este compatibilitatea de 100% in cazul unui transplant autolog, dar si disponibilitatea imediata atunci cand este necesar. Asadar, daca va fi vreodata nevoie de utilizarea acestora, in cel mai scurt timp copilul tau poate beneficia de proprietatile lor.

Recoltarea celulelor stem se poate face din: embrioni aflati in stadiu timpuriu de dezvoltare (desi nu este general valabil acceptata din punct de vedere etic); maduva spinarii (procesul este unul dureros, iar prelucrarea acestora dificila); din cordonul ombilical al bebelusului, imediat dupa nastere. Cea din urma este cea mai frecventa, dar si cea mai recomandata de specialisti, pentru ca nu prezinta niciun risc nici pentru copil, nici pentru mama, si pentru eficienta interventiei si a rezultatului final.

Care sunt criteriile dupa care trebuie sa te ghidezi in alegerea unei banci de celule stem?

Decizia de a recolta aceste celule trebuie luata inca din timpul sarcinii, pentru ca totul sa fie pregatit pentru venirea pe lume a bebelusului. Alegerea bancii de celule stem ideala este vitala pentru ca procesul sa fie unul de succes, iar aceasta trebuie sa iti insufle incredere si o sa iti ofere o garantie a calitatii si a sigurantei.

Acreditarea la nivel national si international

Este obligatoriu ca banca la care apelezi sa fie acreditata la nivel national, in primul rand. Apoi, acreditarea acesteia la nivel international anuleaza limitarea utilizarii celulelor stem doar pe teritoriul tarii. O alegere populara printre mamicile din Romania, dar nu numai, este BabyStem, partenerul local exclusiv al Seracell, una dintre cele mai importante banci din Germania. De asemenea, aceste doua atestari sunt dovada profesionalismului si a sigurantei, oferind o credibilitate foarte mare viitorilor clienti.

Modalitatile de transport si procesarea celulelor dupa prelevare

Desi recoltarea o va face medicul care te-a asistat la nastere, prin intermediul kit-ului pus la dispozitie de banca de celule stem, sangele prelevat trebuie sa fie preluat cat mai rapid si transportat catre destinatia finala. De acest lucru trebuie sa se ocupe un reprezentant al bancii, astfel asigurandu-se conditiile de drum potrivite. Timpul care se scurge de la nastere pana cand pachetul ajunge la banca (maximum 48 de ore) este foarte important, iar viabilitatea celulelor depinde de acest lucru. In ceea ce priveste procesarea celulor stem, inainte de a semna contractul, afla daca extragerea acestora se va face inainte de stocare sau daca se va pastra sangele integral.

Programul

Trebuie sa te asiguri ca laboratorul functioneaza tot timpul si ca probele sunt procesate indiferent de momentul prelevarii.

Experienta bancii pe piata si recenziile

Inainte de a lua o decizie, informeaza-te despre istoricul bancii de celule stem si incearca sa afli cat mai multe despre experienta altor parinti cu respectiva institutie. Astfel, poti descoperi detalii importante, foarte folositoare.

Pretul

Este ideal sa gasesti banca cu cel mai bun raport calitate-pret de pe piata. Atentie! Pretul suspicios de mic vine la pachet cu riscuri pe care nu trebuie sa ti le asumi. De asemenea, un pret foarte ridicat nu se justifica decat in cazul in care serviciile asigurate sunt mai numeroase decat ale competitorilor.

Detalii legate de contract

Este important ca in contract sa existe informatii despre: costul transportului catre spital in cazul unui transplant, clauzele de reziliere, serviciile incluse in oferta, costul final, despagubiri in cazul accidentelor, efectuarea analizelor necesare.

De recoltarea celulelor stem, dar si de prelucrarea si stocarea acestora poate depinde, in cele mai negative scenarii, viata copilului tau. Asadar, aceasta este o decizie foarte importanta, careia trebuie sa ii acorzi o atentie sporita si o documentare completa!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului