Cresterea copilului

#adoptie #copil #familie

Adoptia, decizie importanta in viata unui cuplu

Decizia de a adopta un copil nu este usoara pentru cele mai multe cupluri, insa adoptia poate oferi o relatie emotionala care sa aduca impliniri copilului si parintilor.

Adoptia unui copil poate fi un moment de rascruce in viata unui cuplu. De aceea, inainte de a incepe cautarea, trebuie ca viitorii parinti sa discute mai multe aspecte importante.

Indiferent daca tu si partenerul tau vreti sa adoptati pentru ca nu puteti concepe pe cale naturala sau pentru ca vreti sa-i oferiti o viata mai buna unui orfan , nu trebuie sa luati aceasta decizie inainte de a analiza impactul pe care l-ar avea un copil in viata voastra.

Pentru a fi pregatiti de adoptie , urmati cativa pasi simpli:

 

1  Cadeti de acord

 

Daca unul dintre voi are rezerve, discutati impreuna toate implicatiile adoptiei.

In cazul in care conceperea unui copil pe cale naturala este foarte dificila dar nu imposibila, trebuie sa cadeti de acord asupra momentului potrivit pentru a incepe cautarea. Daca partenerul tau mai vrea sa astepte, nu il impinge sa ia o hotarare pentru care nu este pregatit.

Decizia adoptiei trebuie sa fie luata de ambii parteneri cu acelasi entuziasm. In caz contrar, daca dorinta de a adopta apartine mai mult doar unuia dintre membrii cuplului, viitorul relatiei poate fi pus in pericol de sosirea copilului.

 

2  Discutati cu familia

 

Un copil poate creste fericit alaturi de parintii adoptivi, insa familia poate oferi suport suplimentar cuplului care vrea sa adopte.

Discutati dorinta voastra cu parintii si fratii, care vor fi si ei inruditi cu micutul sau micuta, odata ce adoptia este finala.

In cazul in care entuziasmul rudelor apropiate este limitat, explicati-le de ce ati ajuns la aceasta decizie si faptul ca adoptia va da o sansa la fericire atat voua cat si copilului orfan sau abandonat.

 

3  Stabiliti limita de varsta

 

Cele mai multe cupluri care vor sa adopte isi doresc un bebelus, astfel incat sa se bucure de experienta de parinti cat mai mult.

Inainte sa hotarati varsta ideala a copilului pe care vreti sa-l adoptati, trebuie sa tineti cont de faptul ca adoptia unui bebelus poate dura mult mai mult ca infierea unui copil mai mare.

In cazul unui nou nascut, sansele de a forma o legatura foarte puternica sunt mai mari. Daca decideti sa adoptati un copil mai mare, veti putea sa-l cunoasteti bine de-a lungul procedurilor lungi de adoptie.

Cand copilul este mai mare exista sansa ca acesta sa-si cunoasca parintii si astfel veti scutiti de momentul in care va trebui sa-i spuneti adevarul. Parintii adoptivi trebuie insa sa fie pregatiti bine pentru a-i oferi copilului un mediu cald si plin de afectiune, in care acesta sa se dezvolte armonios.

Daca adoptati un bebelus,trebuie sa fiti pregatiti pentru stresul si grijile cauzate ingrijirea unui nou nascut. In cazul copiilor mai mari, parintii pot intampina insa dificultati in a insufla micutului valorile proprii.

Incepand cu varsta de 10 ani, procedura de adoptie implica si consimtamantul copilului care urmeaza sa fie adoptat.

Mai multe informatii despre legislatia in vigoare poti gasi pe site-ul Oficiului Roman pentru Adoptii - adoptiiromania.ro.

 

4  Discutati posibilitatea adoptiei a doi sau mai multi frati

 

In cazul copiilor orfani sau abandonati care au frati sau surori, legislatia prevede dreptul acestora de a nu fi despartiti de rudele de sange.

Daca decideti sa adoptati doi sau mai multi frati, trebuie sa fiti pregatiti pentru efortul necesar crearii unei legaturi emotionale cu fiecare dintre copii.

 

Decizia adoptiei poate fi grea si indelungata, iar birocratia poate incetini foarte mult procedurile legale de adoptie. De aceea, tu si partenerul tau trebuie sa cadeti de la inceput de acord daca sunteti de acord sa treceti impreuna prin toti pasii necesari adoptiei unui copil, caruia sa-i oferiti o familie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului