Sanatatea copilului

#aparat dentar copil #aparat dentar #beneficii aparat dentar

Aparatul dentar pentru copii: moda sau necesitate? Ce spun medicii!

Copiii, ca si adultii, tebuie sa mearga cu regularitate la medicul stomatolog. Acestia trebuie sa mearga la medic inca din primii ani de viata, inainte de a erupe dintii permanenti.

 

Potrivit medicului ortodont Georgiana Bordei, copiii terbuie sa mearga periodic la medicul stomatolog incepand cu varsta de 6 ani. Si asta, deoarece la acea varsta foarte multe probleme dentare au o rezolvare foarte usoara, deoarece atunci se poate interveni pe cresterea si dezvoltarea oaselor.

“Sunt cateva semne, pe care parintii ar trebui sa le ia in considerare, care indica faptul ca trebuie sa ne prezentam cu copiii la ortodont in perioada lor de crestere. Acestea ar fi: daca nu apar spatii intre dintii de lapte, daca distanta intre partea superioara si cea inferioara este mare, daca dintii de sus acopera in totalitate dintii de jos, daca copilul a supt degetelul, daca dintii superiori nu supra-acopera deloc dintii inferiori. Acestea sunt doar cateva dintre semnele vizibile care ar trebui sa-i responsabilizeze pe parinti pentru a merge cu micutul lor la ortodont, dar multe alte semne sunt vizibile doar pe o radiografie panoramica”, declara medicul ortodont Georgiana Bordei, directorul OrtoClass.

Ce tip de aparat dentar recomanda medicul ortodon pentru copii?

Medicul ortodont recomanda pentru tratamentul copiilor doar aparate fixe lipite pe dinti, deoarece rezultatele sunt mult mai rapide, deci purtarea lor necesita mai putin timp.

“Toate problemele dentare si osoase se rezolva foarte usor in perioada de crestere, rezultatele tratamentelor sunt mult mai stabile in timp, iar contentiile nu trebuie mentinute pe viata. Totodata, sunt multe cazuri in care copilul este adus dupa varsta de 12 ani sau mai tarziu, atunci cand deja si-a incetat cresterea si multe anomalii descoperite tarziu nu mai pot fi rezolvate usor, ci vor necesita extractii de dinti permanenti sau chirurgie ortognata. Multe dintre modelele noi de aparate pentru copii sunt lipite pe dintisori si nu sunt vizibile din exterior, iar in functie de anomalia care trebuie tratata, timpul de tratament difera de la 6-7 luni pana la 2-3 ani si este posibil sa necesite asocierea cu mai multe tipuri de aparate”, explica medicul ortodont Georgiana Bordei.

In general, la finalul tratamentului, se pun contentiile care trebuie mentinute pana spre varsta de 18-20 ani. Daca din diverse motive, aceste contentii nu sunt purtate de pacient exact cum i-au fost indicate de catre medic, atunci recidiva poate apare si dintii isi modifica pozitia. Costurile pentru tratament pot porni de la 1.200 lei, pot ajunge pana la 1.900 lei si difera in functie de fiecare tip de aparat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului