Sanatatea copilului

#diabet zaharat insulino dependent #diabet tip 1 #glicemie

Boala care ii maturizeaza prematur pe copii: 3.000 de copii romani, cel putin 4 injectii pe zi!

In Romania, 3000 de copii care sufera de diabet tip 1 si sunt nevoiti sa duca un mod de viata care le afecteaza copilaria. Copiii trebuie sa se intepe de minim 10 ori pe zi si sa faca minim patru injectii.

Pentru acesti copii, dar si pentru parinti, vata are un cu totul alt sens.

“Schimbarea din viata noastra a inceput cand fiica mea avea doar 2 anisori. in urma unei raceli banale starea ei s-a inrautatit atat de tare incat a ajuns luata de SMURD si internata la terapie intensiva.

Nu am cuvinte sa pot descrie cand mi-am vazut copilul intubat si cu diagnosticul de diabet zaharat insulino dependent, pe moment nu am inteles despre ce era vorba. Dupa 3 zile de coma am ajuns la clinica de pediatrie unde am stat internate aproape 40 de zile. Pe langa faptul ca am fost pusa in fata faptului implinit cu replica “Asta e, cu asta va trai”, nu am primit alte explicatii sau indrumari din partea cadrelor medicale.

Nu cred ca isi poate imagina cineva privirea copilului meu intreband “De ce, mami, de ce-mi faci asta”. Durerea pe care am simtit-o cand am intepat-o in degetele ei firave pentru prima oara… Au trecut aproape 5 ani de atunci, 5 ani grei, plini de teama. Mi-e teama sa dorm, o intep in jur de 15 ori pe zi plus injectiile cu insulina fara de care nu poate trai.

Noaptea ma trezesc din 2 in 2 ore, ma uit daca respira, ii fac glicemia, o notez, si in functie de cat are, urmeaza sa-i fac o corectie, sa-i dau apa cu zahar, sa aproximez neajunsurile pe care le avem pe langa faptul ca testele nu ne ajung deloc.

Fiica mea este dependenta de mine, simptomele nu sunt mereu aceleasi si nu pot sa-mi dau seama ce se intampla cu ea fara sa ii fac o glicemie si de multe ori aparatul are erori – inca un test care se pierde si trebuie refacut.

Fetita mea nu isi da seama cand ii este rau, fetita mea nu stie sa-si faca singura glicemia, insulina nici atat si nici nu as lasa-o singura – este substanta letala!

Trimit zilnic mesaje pe retelele de socializare pentru a cersi pur si simplu ajutor, de ce? Pentru ca nu ma descurc, pentru ca testele sunt prea putine, nu ne ajung si pentru ca acesti copii au nevoie de un regim special de alimentatie si multe altele. Acesti copii au dreptul la viata…”, marturiseste mama unei fetite de 2 ani, diagnosticata cu diabet insulino-dependent!

Cum ne putem ajuta copiii

Pentru a le reda copiilor un stil de viata echilibrat si o zi de maine mai buna (cu mai putine intepaturi), Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice  a lanat campania „Act Today To Change Tomorrow” (//www.changetomorrow.ro/), care are ca scop sa achizitioneze sisteme de monitorizare continua a glicemiei fara intepaturi pentru cat mai multi copii, sisteme care sa informeze la orice moment, copilul, familia acestuia, si medicul de starea glicemiei.

Poti reda echilibrul unui copil cu diabet tip 1 donand orice suma dispui prin intermediul site-ului //www.changetomorrow.ro sau donand 2 EURO prin SMS la 8837.

Sursa foto: adwdiabetes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului