Sanatatea copilului

#dureri de cap #copil

Cel mic acuza dureri de cap? 3 pasi de urmat

Cefaleea nu este un simptom specific adultilor - si copiii se pot confrunta cu ea. Ca parinte, e normal sa te ingrijoreze orice semn al unei afectiuni in ceea ce-l priveste pe cel mic. Afla care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii, cum se trateaza, dar si cum pot fi prevenite.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii

Durerile de cap pot fi impartite in doua categorii: primare si secundare. Cele de ordin primar nu sunt cauzate de o alta afectiune, sunt trecatoare si se manifesta in general sub forma de migrena. Cele secundare in schimb, apar ca un semn al altei afectiuni. Iata care sunt cauzele cel mai des intâlnite.

Raceala si gripa

Infectiile respiratorii sunt insotite adesea de dureri de cap. Virozele pot fi identificate usor datorita simptomelor: secretii nazale, raguseala, dureri in gat, stranut, tuse, stare de oboseala, dureri musculare si febra.

Formele usoare de raceala si gripa dureaza in jur de 5-10 zile. Medicul de familie iti va recomanda un tratament specific, de obicei bazat pe analgezice si antivirale (pentru febra, dureri musculare si cefalee) si expectorante sau antitusive (pentru tuse).

Sinuzita acuta

Sinuzita poate fi confundata cu infectiile respiratorii din cauza simptomelor similare. Este caracterizata prin rinoree apoasa sau purulenta (de aspect galben-verzui), dar care persista mai mult de 7-10 zile. Este insotita de tuse mai ales in timpul noptii si apare senzatia de presiune sau durere.

Presiunea si/sau durerea apar insa in zona fetei, mai ales dimineata sau cand capul este aplecat inainte. Tratamentul recomandat in general de medicul de familie este administrarea de antibiotice si antiinflamatoare.

Probleme oftalmologice

In multe cazuri, durerile de cap apar ca simptom al unor afectiuni oculare. Cele mai comune sunt:

  • hipermetropia: defect de conformatie a ochilor datorat formarii imaginii dincolo de retina
  • miopia: caracterizata prin imposibilitatea de a vedea clar obiecte de la distanta
  • astigmatismul: defect al vederii cauzat de inegalitatea curburii corneei sau a cristalinului; face ca ochiul sa perceapa obiectele deformate
  • strabismul: consta in lipsa de paralelism al axelor vizuale; are drept urmare privirea crucisa

Tensionarea si contractarea muschilor

Cefaleea de tensiune este foarte frecventa si se caracterizeaza mai degraba printr-o presiune in tâmple, ceafa sau in crestetul capului. Durerea are o intensitate scazuta, dar este constanta. Poate dura intre 30 de minute si 7 zile.

Este cauzata de obicei de postura incorecta care duce la tensionarea si contractarea muschilor din zona capului si a gatului. Mai poate aparea si in urma stresului, al oboselii sau al depresiei.

3 pasi de urmat daca cel mic acuza dureri de cap

Primul lucru pe care trebuie sa ii faci este sa urmaresti cu atentie durerile de cap. Cat de des apar? In ce zona sunt localizate? Cat de intense sunt si cat dureaza? Sunt asociate si cu alte simptome? Cere-i copilului sa explice cat mai in detaliu ce simte.

Apoi, mergi cu cel mic la medicul de familie. Acesta va efectua o anamneza completa si un examen clinic pentru a trage concluzii in ceea ce priveste diagnosticul. In functie de situatie, iti va oferi un tratament de scurta durata sau trimitere catre un specialist.

Daca durerile de cap sunt recurente sau puternice, urmatorul pas il reprezinta consultul la ORL, oftalmolog si/sau neurolog.

Consultul ORL are loc de obicei atunci cand nu poate fi identificata o boala acuta (febrila sau nu) care poate explica durerea de cap. Oftalmologul te va ajuta in special daca ai observat si alte semne. De exemplu, cel mic sta foarte aproape de carte sau televizor pentru a vedea bine, strange ochii cand citeste, clipeste si isi freaca ochii des, este sensibil la lumina sau are si dureri de ochi.

Consultul neurologic la copii implica efectuarea unei electroencefalograme, o imagistica cerebrala (RMN sau CT) sau alte analize, in functie de suspiciunea diagnosticata.

Daca cei mic acuza dureri de cap, exista mai multe cauze posibile. Nu ignora simptomele, ci du-l la medicul de familie, care iti poate oferi recomandari pretioase sau o trimitere catre specialist.

Sursa foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului