Sanatatea copilului

# primul consult la dentist #turism si dentist #dezvoltarea copiilor

Primul consult cu cel mic la medicul dentist

Prima vizita a copilului la medicul stomatolog este foarte importanta. Cel mic trebuie sa invete regulile de igiena dentara si totodata sa vada ca un consult stomatologic nu este ceva dureros. In acest fel, nu-i va fi teama de dentist si va merge in fiecare an, fara frica, la cabinet.

Medicii stomatologi recomanda ca primul consult al copilului sa aiba loc in jurul varstei de 1 an sau 2 ani. Insa ar fi bine sa-l iei mai intai pe micut cu tine atunci cand mergi tu la un control, ca sa vada ce presupune o consultatie, sa se familiarizeze cu mediul de acolo si astfel sa prinda curaj.

Nu trebuie sa amani sub nicio forma prima vizita la dentist, pentru ca si dintii de lapte ai copilului trebuie ingrijiti si reparati, daca este nevoie. Altfel dentitia definitiva va fi afectata.

Alegerea clinicii stomatologice

Marea provocare pentru orice parinte este alegerea clinicii stomatologice potrivite pentru copilul lor. Trebuie sa te asiguri ca medicul la care il vei duce are experienta in stomatologie pediatrica, este bland, rabdator si stie sa se poarte cu cei mici. De aceea, ar fi bine sa-l duci pe copilul tau la una dintre cele mai bune clinici stomatologice din Bucuresti.

Multe clinici pentru copii au si un loc de joaca, unde micutii se pot relaxa inainte si dupa consultatie. Chiar si in cabinet sunt jucarii si televizoare unde cei mici pot urmari desene animate, ca sa fie cat mai cuminti si linistiti si sa suporte cat mai bine consultul.

Ce verifica medicul dentist?

In timpul consultului, medicul stomatolog va verifica daca au aparut carii pe dintii de lapte, daca dintii au crescut normal, cati dinti are copilul si daca acestia sunt aranjati asa cum trebuie, sau va fi nevoie de folosirea unui aparat dentar pentru indreptarea lor. Dintii de lapte trebuie sa reziste pana la 5-7 ani in cazul celor frontali, respectiv pana la 12 ani in cazul molarilor (maselelor).

De cele mai multe ori, pentru tratarea cariilor de pe dintii de lapte nu este nevoie de anestezie, pentru ca procedura nu este dureroasa. Trebuie sa stii insa un secret: cariile pot fi prevenite nu doar printr-o igiena dentara corecta, ci si prin sigilarea dintilor, o procedura stomatologica simpla, rapida si nedureroasa.

Sfaturi pentru ingrijirea danturii celui mic

Medicul stomatolog iti va explica si tie si celui mic care sunt regulile de igiena dentara. Copilul trebuie sa invete de la bun inceput ca trebuie sa se spele pe dinti de doua ori pe zi, dimineata si seara, folosind pasta si periuta adecvate varstei. Pana la 6 ani, va trebui sa-l ajuti pe micut sa se spele, dar dupa aceasta varsta se poate putea descurca si singur.

De asemenea, seara, dupa ce s-a spalat pe dinti, nu trebuie sa-l lasi pe copil sa mai manance nimic, pentru ca bacteriile se vor forma din nou pe dinti si vor anula astfel efectul periajului.

Si dieta corecta are un rol important in sanatatea orala. Incearca sa-i oferi copilului cat mai putine gustari intre mese, iar atunci cand le cere da-i mai bine legume sau fructe, nu dulciuri.

Sucurile naturale de fructe sunt acide si pot ataca smaltul fragil al dintilor de lapte. De aceea, e bine sa-i dai copilului aceste sucuri doar la masa, alaturi de mancare, sau sa il diluezi inainte cu putina apa.

Prin urmare, inainte de a merge cu copilul pentru prima data dentist informeaza-te care sunt cele mai bune clinici stomatologice si discuta cu micutul tau, ca sa stie la ce trebuie sa se astepte. In acest fel nu-i va fi teama de medic. De mare ajutor va fi insa si deprinderea regulilor de igiena dentara, pe care trebuie sa le discuti cu copilul inainte de-a merge la stomatolog.

Surse foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului