Sanatatea copilului

#carantina #natalitate #pandemie #studiu

STUDIU! Carantina nu creste natalitatea! O scade!

La inceputul pandemiei, cand oamenii au intrat in carantina, oamenii de stiinta previzionau ca va creste natalitateam cuplurile petrecand mai mult timp impreuna. Cu toate acestea, la un an dupa carantina generala, cifrele au dezmintit acest lucru. Nu doar ca natalitatea nu a sporit, ci a scazut pe fondul pandemiei de coronavirus. 

 

Institutul National de Statistica a publicat publicat date despre scaderea natalitatii, spulberand astfel un mit de pandemie conform caruia blocajele instituite pentru a ne proteja ar duce la cresterea numarului de nasteri.

Prima tara care a raportat o scadere a natalitatii a fost Franta, unde nasterile au scazut cu 13%. Situatii similare s-au intalnit in Spania, Italia, Regatul Unit dar si in SUA. In Europa, doar Germania si-a pastrat pe plus natalitatea, dar cu un foarte fragil avans (putin peste 0%).

Tendinta de scadere a natalitatii se observa si in Romania. Institutul National de Statistica a publicat datele pentru primele doua luni din acest an. Nu numai ca decesele sunt mai numeroase, dar si nasterile se imputineaza. Scaderea numarului de nasteri este de circa 10%, in vreme ce decesele au urcat cu 15%.

In luna februarie 2021 s-a inregistrat nasterea a 11.816 copii, cu 2.036 mai putini copii decat in luna ianuarie 2021.

Numarul deceselor inregistrate in luna februarie 2021 a fost de 23.720 (12.498 barbati si 11.222 femei), cu 4.670 decese (2.720 barbati si 1.950 femei) mai putine decat in luna ianuarie 2021. Numarul deceselor copiilor cu varsta sub 1 an, inregistrate in luna februarie 2021, a fost de 83 copii, in scadere cu 3 fata de luna ianuarie 2021.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului

Sfatul expertului