Sanatatea copilului

#alimente nutritive # alimentatie copii #alimente #copii #elevi

Topul alimentelor nutritive pentru elevi, cu ocazia noului an scolar

Alimentatia sanatoasa si cat mai diversa are un rol primordial in asigurarea nutritiei, energiei, capacitatii de memorie, precum si in dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, elemente necesare succesului oricarui elev. Cu ocazia inceperii noului an scolar, platforma de comenzi si livrari rapide foodpanda recomanda topul alimentelor nutritive care ar trebui incluse in meniul saptamanal al elevilor pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

 

Oul este un aliment ideal pentru micul dejun al copiilor. Bogat in colina, substanta similara vitaminei B, acesta asigura functionarea optima a creierului, avand un rol esential in mentinerea memoriei si a concentrarii. Poti comanda o portie de oua posate alaturi de paine cu maia, crema de branza, avocado, ridiche, parmezan, salata si legume de la restaurantul Crocant din Bucuresti. O alternativa pentru pranz este si platoul cremos si sanatos foarte nutritiv preparat de restaurantul Acaju din Iasi, alcatuit din hummus cu sfecla, bulgur cu tahini, crema seminte de dovleac, ou fiert, rodie, servit cu salata – mix de salata si mix de seminte, si paine integrala.

Nautul este o sursa insemnata de energie, datorita cantitatii importante de carbohidrati complecsi si fibre pe care o contine. Poate fi consumat atat sub forma de hummus, ori ca garnitura sau de ce nu, in compozitia unui wrap alaturi de avocado, coriandru, ceapa verde si mix de verdeturi pregatit de restaurantul Mojos din Brasov.   

Avocado este considerat un superaliment, ideal pentru perioadele incarcate din punct de vedere intelectual, in a carui compozitie se regasesc vitaminele B, C, E si K, si minerale precum calciu, sodiu, zinc sau fier si acizi grasi, cu rol de stimulare a functiilor creierului. Poate fi consumat in orice moment al zilei, in foarte multe variante. Una dintre acestea este celebrul guacamole cu avocado, lamaie, ceapa rosie, patrunjel, oregano si rosii cherry din meniul restaurantului Nom Nom Bistro Vegetarian din Constanta. O alta varianta este sub forma de toast cu avocado preparat de restaurantul Crocant din Bucuresti ce contine paine cu maia, avocado, somon, branza, rucola si seminte sau sub forma de avocado burger cu crema de branza, somon si mix de salata pe care il poti comanda de la restaurantul Coolinart din Bucuresti.

Pestele gras, printre care si somonul, este bogat in proteine, acizi grasi si vitamine din grupul B, ce asigura un nivel ridicat de energie si stimuleaza memoria. Poti comanda o portie de somon la grill alaturi de garnitura de broccoli si morcovi frantuzesti sotati in ulei de masline din meniul restaurantului Marty Society din Cluj-Napoca. In plus, broccoli este cunoscut ca unul dintre cele mai nutritive alimente, mai ales pentru aportul mare de vitamina A, K, C si colina.

Ficatul de pui este pe de o parte o sursa esentiala de fier, dar si o sursa de proteine. Este cunoscut faptul ca fierul are rolul de a transporta oxigenul catre creier, ceea ce creste capacitatea de concentrare si a memoriei. Daca esti din Cluj, poti comanda o portie de ficatei de pui la gratar de la restaurantul Mugur de fluier din Cluj-Napoca.

Consumat ca garnitura sau in salate, spanacul este un aliment care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Bogat in fier, calciu, magneziu, potasiu si vitaminele A, C, E, K, fibre si antioxidanti, este o sursa excelenta de nutrienti care cresc nivelul de energie. O optiune foarte gustoasa si satioasa este piureul de spanac din meniul restaurantului Nova din Timisoara. O alta varianta sunt pastele Popeye`s nuts cu pesto din spanac si nuci, rosii cherry coapte, fusili si mozzarella vegana preparate de restaurantul Vega Bega tot din Timisoara.

Carnea de vita este un aliment ideal pentru zilele cu efort fizic datorita proteinelor si creatinei care ajuta la buna dezvoltare a muschilor. Poate fi consumata ca fel principal sau in componenta unei salate alaturi de alte ingrediente nutritive precum salata de vita cu salata mixta, vita grill, sfecla, cartofi dulci si nuci pregatita de restaurantul oh!Salad din Bucuresti. In plus, nucile ajuta la imbunatatirea memoriei datorita vitaminelor C, B1, B2, B3 si B5, a sodiului, a calciului, magneziului, potasiului, fierului, fosforului si a iodului pe care le contin.

Si pentru ca nu putea lipsi desertul, propunem doua variante in aceeasi nota nutritiva. Una dintre acestea este tortul cu fructe de padure, raw, fara gluten, cu migdale, unt de cacao, fructe de padure bogate in antioxidanti, caju, curmale, cocos, lamaie, vanilie si miere nefiltrata din meniul restaurantului Vyro Raw & Vegan Bistro din Bucuresti. Cea de-a doua varianta este tortul de mar cu nuca, merisoare, mar, scortisoara, tarate psyllium, zahar de cocos, caju, ulei de cocos si agave pe care il poti comanda de la restaurantul Delicious Raw Balcescu din Brasov.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului