Sarcina

# test sarcina #insarcinata #gravida

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre testele de sarcina

Exista o multime de optiuni in privinta testelor care confirma sau infirma prezenta unei sarcini. Multitudinea de marci pe care le gasesti in farmacie face dificila alegerea. Care este insa diferenta dintre ele? Pentru care ar trebui sa optez ca sa obtin cele mai bune rezultate?

 

Pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari trebuie sa stii cum functioneaza testele de sarcina.

Toate masoara acelasi lucru

Pot exista zeci de branduri producatoare de teste de sarcina la domiciliu, dar toate acestea sunt pe baza de urina si masoara prezenta unui hormon numit gonadotropina corionica umana sau HCG. Acest hormon se afla in organismul tau chiar si in afara unei sarcini, dar odata ce ovulul este implantat in uter, HCG incepe sa creasca. Nivelul acestui hormon se masoara in Unitati Internationale. Odata ce nivelul hormonilor ajunge la 25 de UI, testul va aparea pozitiv.

Fa-l dimineata

Te-ai intrebat vreodata de ce pe instructiunile de testare a sarcinii esti sfatuita ca testul sa fie facut dimineata, la prima ora? Asta pentru ca, dupa cateva ore de somn, HCG are sansa de a se acumula in urina stocata in vezica urinara. Urina de dimineata are o concentratie mai mare de HCG si, prin urmare, este mai probabil sa provoace un test pozitiv daca esti insarcinata. Dar testele disponibile pe piata de astazi sunt mult mai sensibile decat au fost chiar si in urma cu un deceniu, astfel ca testarea de dimineata nu mai este la fel de necesaracum ar fi putut fi in cazul testelor mai vechi. Practic: pentru cele mai bune rezultate, fa testul dimineata, dar nu te stresa daca nu poti.

Testele scumpe nu sunt mai exacte

Un test care costa 7 lei are aceeasi precizie ca unul care costa 30 de lei. Asadar, nu trebuie sa cauti unul scump pentru a fi sigura de rezultat. Toate masoara acelasi lucru: pragul de 25 de unitati internationale HCG. Desi unele teste pot avea un prag mai scazut, testarea sub 25 UI mareste sansele pentru un raspuns fals pozitiv, deoarece o cantitate mica de HCG (de regula mai putin de 10 UI) se afla in mod normal in organismul tau.

Rezultatul poate fi influentat de starea de sanatate

Anumite medicamente, de obicei cele utilizate pentru fertilitate, contin HCG si pot ridica nivelul hormonului in urina suficient pentru a-ti oferi un rezultat pozitiv chiar si in absenta sarcinii. Tumorile la nivelul ovarelor pot determina, de asemenea, cresterea nivelului HCG. 

Increderea in test

Multe femei repeta testul, chiar daca au un rezultat pozitiv, pentru ca nu sunt convinse ca este corect. Unele repeta chiar si de trei ori inainte sa mearga la doctor. Morala: daca a iesit pozitiv si a doua oara este mai mult decat sigur ca esti insarcinata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele