Sarcina

#femei insarcinate #mortalitate infantila #sirop morfina

6 curiozitati inedite despre bebelusi si sarcina de-a lungul istoriei

Sarcina, nasterea si ingrijirea unui bebelus sunt astazi etape care pot fi bifate in conditii optime de siguranta, gratie evolutiei medicinei, tehnologiei si a conditiilor de trai. Insa in urma cu sute sau chiar mii de ani, lucrurile stateau complet diferit. Descopera sase curiozitati mai putin cunoscute despre sarcina si bebelusi de-a lungul istoriei!
 

1. In Egiptul Antic, femeile foloseau o metoda cel putin interesanta de a descoperi daca sunt sau nu insarcinate. Mai precis, umpleau un saculet cu boabe de grau si de orz in care apoi urinau. Daca un anume tip de samanta germina, femeile concluzionau ca asteapta un copil.

 

2. In secolul al XIX-lea, femeile din America obisnuiau sa isi linisteasca si adoarma bebelusii cu ajutorul unui sirop-minune, "Mrs. Winsolw's Soothing Syrup". Ce-i drept, siropul era intr-adevar eficient, insa doar din cauza faptului ca principalul ingredient era morfina! Siropul care, de altfel, dadea dependenta, a continuat sa fie comercializat pana in 1911, cand autoritatile l-au interzis.

 

3. Siropul pe baza de morfina nu este singurul produs socant folosit in pediatrie de-a lungul istoriei. In 1899, compania farmaceutica Bayer a lansat... Bayer Heroin. Produsul, asa cum ii sugereaza si numele, avea drept ingredient activ heroina, un drog extrem de periculos. Siropul, destinat calmarii tusei la copii, a fost interzis in 1924.

 

4. Imbaierea nu era o practica des intalnita in Europa secolelor XVII si XVIII. Drept urmare, parintii din acele vremuri nu aveau obiceiul sa isi spele micutii de fiecare data cand acestia murdareau scutecele, considerand, de altfel, ca urina actiona ca un agent dezinfectant care le mentinea copiii sanatosi!

 

5. In Roma Antica, mortalitatea infantila era intr-atat de ridicata, incat unei femei care aducea pe lume trei bebelusi vii i se acorda automat un drept foarte important: acela de a fi independenta. In acele vremuri patriarhale, aceasta era singura metoda prin care o femeie putea iesi de sub tutela barbatilor din viata ei (fie tatal, fie eventualul sot).

 

6. Poate fi greu de crezut, insa pana in anii '60 ai secolului trecut, femeile insarcinate erau incurajate sa fumeze, prin intermediul reclamelor care beneficiau de aprobarea medicilor, intrucat aceasta practica le-ar fi ajutat sa se relaxeze!

 

Sursa foto: fieldmuseum.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele