Sarcina

#alimentatie gravida #sarcina #alimentatie sarcina #alimenatie

8 alimente esentiale in primul trimestru de sarcina

Primul trimestru de sarcina este una dintre cele mai delicate perioade pentru o gravida. Pe langa faptul ca este presarata cu o multime de simptome neplacute, fatul cunoaste o dezvoltare importanta si tot ceea ce faci sau mananci are un impact direct asupra lui. Iata cateva alimente esentiale, care-ti furnizeaza nutrientii necesari in aceasta perioada, care te ajuta sa ii furnizezi fatului tot ce are nevoie pentru a se dezvolta puternic si sanatos!


1. Linte


Lintea este un aliment care merita din plin introdus in meniul tau la inceputul sarcinii. Contine substante nutritive esentiale pentru dezvoltarea si cresterea tesuturilor si musculaturii corpului fatului.

Cel mai simplu si la indemana mod prin care poti consuma lintea este supa.


2. Sparanghel


Daca pana acum nu ai luat foarte mult in considerare aceasta leguma ceva mai pretentioasa, este timpul sa ii faci loc printre mesele din sarcina.

Este bogat in vitamina D, un nutrient de care duc lipsa multe femei si de care ai mare nevoie pentru a face fata provocarilor sarcinii.


3. Oua


Dincolo de faptul ca ouale contin proteinele cele mai de calitate dintre toate alimentele, ele reprezinta si o sursa esentiala de calciu si vitamina D, utile in primul trimestru de sarcina. Contribuie la dezvoltarea si intarirea sistemului osos al organismului fatului.


4. Citrice


Daca spanacul nu iti este foarte mult pe plac, poti incerca o alta sursa de acid folic – citricele. Pe langa acest nutrient crucial, ele mai contin si cantitati importante de vitamina C, care ajuta la intarirea imunitatii contra bolilor care ti-ar putea periclita sanatatea si, implicit, sarcina.


5. Spanac


Spanacul este un aliment care trebuie consumat din plin in primele trei luni de sarcina. Este bogat in acid folic, o substanta nutritiva care protejeaza fatul de o multime de boli si malformatii congenitale.


6. Iaurt


Iaurtul este un alt aliment care trebuie sa faca parte din meniul zilnic al unei gravide la inceput de sarcina.

Reprezinta o sursa bogata de vitamina D si calciu, ajutand astfel organismul sa aiba suficiente rezerve pentru a da fatului portia necesara si pentru a preveni situatia in care acesta isi preia necesarul din oasele tale.


7. Branza cottage


Branzica de tip cottage este eficienta cand esti gravida, in special in primul trimestru datorita aportului de calciu, dar si proteinelor pe care le contine. Ambele tipuri de nutrienti contribuie la dezvoltarea oaselor si a musculaturii fatului.


8. Somon


Somonul este cel mai sigur tip de peste pe care il poti consuma in sarcina. Este cel mai sarac in metilmercur, o forma de mercur care creste riscul malformatiilor congenitale la fat.

Este bogat in acizi grasi Omega 3, calciu si vitamina D, contribuind la dezvoltarea osoasa, dar si cerebrala a fatului.

Chiar si asa, nu ai voie sa consumi mai mult de o portie de peste pe saptamana, de maximum 300 g.


9. Broccoli


Broccoli este o leguma verde de care ai mare nevoie la inceputul sarcinii, deoarece este bogata in fier.

Fierul este esential pentru dezvoltarea fatului, deoarece ajuta la formarea celulelor rosii din sange.

 
Foto: Helpful.com

  •   2012-08-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Daniela Ganciu

Vezi toate articolele

Articole din sarcina

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii