Sarcina

#copil #gravide # deficit fier #consum lapte #consum excesiv lapte

Bei mult lapte in sarcina? Iata ce risca sa pateasca copilul tau!

Cu toate ca lactatele sunt considerate unele dintre cele mai importante alimente pe care gravidele ar trebui sa le consume, cercetatorii au descoperit recent un efect secundar ingrijorator al consumului excesiv de lapte in timpul sarcinii. Se pare ca obiceiul gravidelor de a bea frecvent lapte creste riscul de deficit de fier la copii, dupa nastere, in cea mai importanta faza a dezvoltarii lor.

Consum excesiv de lapte in sarcina = deficit de fier la copii

Potrivit savantilor, fierul este unul dintre cele mai importante minerale implicate in dezvoltarea creierului la copii. Deficitul de fier la bebelusi si copii poate avea implicatii severe in modul in care evolueaza dezvoltarea lor cerebrala in primii ani de viata si poate conduce la probleme comportamentale, dar si la dificultati de invatare ale acestora.

Un studiu intreprins la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, a descoperit ca obiceiul femeilor de a consuma cantitati excesive de lapte in sarcina conduce la aceste deficite de fier la copii, in primii ani de viata.

In urma unor teste, savantii au descoperit rezerve mai mici de fier la nou-nascutii ai caror mame au consumat cantitati crescute de lapte in sarcina comparativ cu cei ai caror mame nu au exagerat cu acest aliment. "Laptele este o sursa importanta de calciu, dar foarte saraca de fier. Este si foarte satios, ceea ce poate duce la diminuarea apetitului gravidelor, impiedicandu-le sa consume alimente care pot contine concentratii mai crescute de fier", au explicat cercetatorii efectul surprinzator descoperit.

Dieta saraca in alimente cu continut crescut de fier conduce la deficitul acestui mineral in organism, care a fost asociat de specialisti in sarcina cu un risc crescut de nastere prematura sau de greutate scazuta a bebelusului la nastere.

Ce pot face gravidele?

Chiar si in contextul noii descoperiri, savantii nu recomanda excluderea laptelui din dieta gravidelor sau scaderea consumului acestuia. Pentru prevenirea deficitului de fier la copii, specialistii recomanda gravidelor care obisnuiesc sa bea mult lapte in sarcina sa ia, in paralel, si suplimente cu fier, ori sa opteze pentru variante imbogatite cu acest mineral.

Sursa foto: maminuklubs.lv

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare