Sarcina

#somn sarcina #dormit #sarcina #gravida

Cele mai bune pozitii de dormit pe durata sarcinii. Asa vei naste un copil sanatos!

Multe femei incep sa aiba tulburari de somn in ultimul trimestru de sarcina si asta intrucat e destul de dificil de identificat o pozitie confortabila de dormit. In plus, cercetarile au aratat faptul ca, pentru sanatatea copilului este foarte importanta pozitia in care doarme mama in timpul sarcinii.

 

Cercetatorii au aratat faptul ca mai mult de un sfert dintre cazurile de nastere a unui fat mort ar putea fi evitate prin schimbarea pozitiei de somn a mamei in timpul sarcinii. Fara oxigen organele si tesuturile umane nu pot functiona.  Iar pozitia in care doarme femeia insarcinata influenteaza puternic circulatia sangelui prin organismul sau si, implicit, prin cel al fatului. Pentru a nu afecta dezvoltarea bebelusului, iata cateva dintre pozitiile de dormit recomandate de medici:

Dormitul pe o parte

Specialistii sustin ca cel mai indicat este dormitul pe partea stanga. In acest fel creste volumul de sange si nutrienti care ajung la placenta, intrucat uterul in plina expansiune nu se va rezema pe vena cava inferioara, aflata aproape de coloana, si nu o va comprima diminuand astfel oxigenarea bebelusului.

Indoaie usor genunchii si foloseste o perna suficient de mare incat sa iti „cocoti” pur si simplu piciorul drept si sa aduci glezna acestuia la aceeasi inaltime cu partea superioara a bazinului. Inca o perna sub abdomen te poate ajuta si in reducerea durerilor de spate.

In ultima parte a sarcinii este posibil sa intampini si dificultati de respiratie. Incearca sa te folosesti cat mai mult de perne pentru a crea puncte de sprijin astfel incat sa obtii o pozitie cat mai relaxata.

Dormitul pe o spate

Cea mai neindicata pozitie de somn este culcata pe spate. Aceasta poate provoca probleme de respiratie, probleme digestive, tensiune arteriala scazuta si dureri de spate.

Atunci cand dormi pe spate, toata greutatea uterului pune presiune pe coloana vertebrala, intestine si pe vasele principale de sange. De asemenea, cand dormi pe spate, uterul preseaza vena care transporta sange de la inima la fat si, astfel, fatul este privat de nutrienti si de oxigen si este pus in pericol, avertizeaza specialistii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului