Sarcina

#educatie perinatala #alaptare #nastere #sarcina

Femeile din Romania vor beneficia gratuit de educatie perinatala

Peste 1000 de femei din Bucuresti vor beneficia gratuit de cursuri si suport pentru sarcina si ingrijirea copilului. Programul este destinat femeilor din medii defavorizate si de deruleaza in Bucuresti, Bistrita, Constanta, Drobeta Turnu Severin, Focsani, Medgidia, Pitesti si Targu Mures.

Femeile vor participa la cursuri individuale si de grup, unde educatorii perinatali le vor instrui despre sarcina, nastere normala si medicalizata, alaptare, diversificare, ingrijirea bebelusului, recuperare abdo-perineala si sisteme de purtare a bebelusilor (baby wearing).

Programul are ca scop cresterea ratei de alaptare exclusiva pentru cel putin 6 luni si facilitarea accesului la pregatirea pentru nastere.

Romania are cea mai mica rata de alaptare exclusiva la san

Rata ridicata de mortalitate infantila, rata scazuta de alaptare exclusiva, malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei si lipsa controalelor prenatale confirma o nevoie reala de educatie perinatala in tara noastra.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,5 la 1.000 de copii nascuti vii, in 2013 (conform Institutului National de Statistica).

Romania nu sta bine nici la rata alaptarii exclusive la san: 12%, fata de 30%, cat este media din UE, potrivit studiului desfasurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF. Si durata medie a alaptarii exclusive a scazut de la 3,9 luni, in 2004, la 2,43 de luni, in 2011.

Toate aceste probleme provin din lipsa educatiei perinatale.

Cine beneficiaza de servicii sociale?

De beneficiile programului Social SAMAS vor beneficia:

  • Femei din familii cu venit minim/membru de 500 de lei
  • Victime ale violentei in familie
  • Mame tinere, sub 18 ani
  • Femei din case de protectie, centre de ingrijire a copilului etc.
  • Femei aflate in situatii de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.)

Indeplinirea conditiilor pentru servicii gratuite SAMAS se va face prin prezentarea unor documente doveditoare, stabilite pentru fiecare caz in parte.

"In practica obstetricala, observam, dintotdeauna, o asociere intre statutul social al pacientelor si patologia obstetricala majora. in cazul persoanelor cu un statut social scazut, exista o intarziere in prezentarea la doctor, o lipsa a masurilor profilactice, in foarte multe situatii, acces limitat la apa si, implicit, o igiena deficitara. Nasterea prematura este de doua-trei ori mai mare in cadrul acestui segment de populatie. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este insa de o reala importanta sa identificam segmentul de populatie cu probleme sociale majore si sa promovam un program educational, exact acolo unde este mai mare nevoie de el", a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie.

„Statisticile nationale arata ca aceste situatii dificile de viata sunt cele care genereaza cele mai multe cazuri de mortalitate si morbiditate materna si infantila. O buna parte dintre aceste probleme ar putea fi insa rezolvate daca femeile aflate in perioada maternitatii ar fi informate cu privire la ingrijirea in sarcina si pregatirea pentru nastere, precum si nutritia sanatoasa, a lor si a bebelusului, si ar accesa la timp sistemul de ingrijiri de sanatate. De aceea, Asociatia SAMAS investeste 40.000 de euro in Programul Social SAMAS 2015-2016, pentru a oferi mamelor din medii defavorizate acces gratuit la cursuri si sedinte de consiliere atat in perioada prenatala, cat si dupa nastere”, a declarat Ana Maita, Vicepresedinte Asociatia SAMAS.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare