Sarcina

#sarcina #alimentatie #alimentatie gravida # gravida vegetariana

Gravida vegetariana? Iata ce trebuie sa stii pentru o sarcina fara probleme

Viitoarele mamici, care urmeaza a dieta vegetariana, sunt preocupate de modul in care pot impaca sarcina cu regimul de viata respectiv. Nu vor intampina niciun fel de problema, daca isi iau precautiile necesare si isi planifica mesele din timp, iar fatul se va dezvolta armonios.

Daca esti adepta unui alimentatii vegetariene si urmeaza sa devii mamica, iata ce ar trebui sa stii.

1. Restrictiile impuse de alimentatia vegetariana implica eforturi suplimentare pe perioada sarcinii

Desi alimentatia vegetariana este o optiune sanatoasa pe timpul sarcinii, ea va implica o serie de eforturi suplimentare. Trebuie sa iti planifici din timp meniul, avand grija ca mesele tale sa fie bogate in nutrienti.

Ca si in cazul femeilor insarcinate cu o alimentatie normala, mamicile vegetariene au nevoie de fier, calciu, folati, acizi grasi esentiali, zinc, proteine si circa 300 de calorii suplimentare fata de perioada anterioara sarcinii.

Daca nu poti obtine nutrientii necesari din alimentele dietei tale, nu ezita sa apelezi la suplimentele de vitamine, dupa ce ai consultat anterior un medic specialist.

2. Organismul tau are nevoie de mai multe proteine

In perioada sarcinii, organismul are nevoie de mai multe proteine pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. Medicii recomanda un consum zilnic de 71 de grame, adica vor fi 20 de grame in plus fata de perioada anterioara sarcinii. Iti poti asigura necesarul celor 71 de grame de proteine consumand trei cani de lapte natural din soia, o cana de iaurt, patru cani de orez si o portie de de mazare

3. Poti intampina probleme legate de absorbtia vitaminei E

Vitamina E ajuta la metabolizarea grasimilor polinesaturate si contribuie la intarirea muschilor si a formarii celulelor rosii din sange. Este indicat sa consumi alimente bogate in vitamina E, iar printre cele care se adapteaza regimului vegetarian putem aminti uleiul de masline, spanacul, fructele uscate sau germenii de grau.

4. Esti expusa riscului de a avea deficienta de fier

Desi toate femeile prezinta un risc ridicat de a dezvolta anemie in perioada sarcinii, femeile care urmeaza o dieta vegetariana sunt mult mai expuse riscului de a prezenta o deficienta de fier.

Poti preveni aceasta situatie daca iti stabilesti un regim alimentar rational, care sa includa cereale, fructe uscate, branza tofu, varza murata sau leguminoase cu frunze. O atentie sporita trebuie sa o acorzi modului in care combini alimentele, deoarece nu se vor consuma impreuna sursele de fier cu cele de calciu. Acestea din urma reduc absorbtia de fier din organism.

5. Dieta vegetariana aduce o serie de beneficii pentru organismul tau

Dieta vegetariana mentinuta pe timpul sarcinii prezinta si cateva avantaje. Proteinele vegetale nu solicita foarte mult rinichii, iar dantura - care adesea are de suferit pe perioada sarcinii - nu este atat de expusa degradarii.

Tot dietei vegetariene i se datoreaza si scaderea riscului de hipertensiune, constipatie, diabet, obezitate sau cancer.

Foto: azhealthcareconsulting.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului