Sarcina

#sarcina #rh sarcina #incompatibilitate rh

Incompatibilitatea de Rh in sarcina

Incompatibilitatea de Rh este o problema de maxim interes pentru viitorii parinti. Apare atunci cand o gravida are in componenta sangelui un Rh negativ, iar fatul are Rh pozitiv, din grupa mostenita de la tata. Reprezinta un factor de risc pentru multe probleme si complicatii de sarcina, care pot afecta sanatatea fatului.


Stabilirea factorului Rh, obligatorie in sarcina


Rh-ul este o proteina care poate aparea sau nu la suprafata hematiilor, adica a celulelor rosii din sange. Atunci cand apare, este detectata la analize de sange de rutina si se considera ca persoana respectiva are un Rh pozitiv, cand este absenta, Rh-ul este considerat negativ.

Printre primele analize pe care ti le va face medicul, atunci cand esti gravida, in primul trimestru de sarcina, este stabilirea grupei sanguine si a factorului Rh (pentru tine si pentru fat, dar si pentru tatic).

Singurul rezultat care ar putea determina aparitia incompatibilitatii feto-maternala este cel in care gravida are Rh negativ, iar copilul Rh pozitiv, care provine de la grupa sanguina a unui tata cu Rh pozitiv. Aceasta incompatibilitate este periculoasa atunci cand mama este la a doua sarcina. Riscul este aproape nesemnificativ la prima sarcina.


Ce este incompatibilitatea de Rh si cand este periculoasa pentru fat?


In cazul in care mama are Rh negativ si fatul Rh pozitiv, exista riscul ca globulele rosii ale fatului sa treaca in organismul mamicii. In mod automat, organismul gravidei va produce anticorpi (aglutinine) anti-Rh, ceea ce inseamna ca vor invada organismul, inclusiv placenta, si vor actiona impotriva globulelor rosii ale fatului, ceea ce ii poate pune in pericol sanatatea.

Trecerea globulelor rosii in organismul mamei nu este obligatorie. In conditii normale, nu exista niciun fel de contact intre sangele fatului si cel al mamei, in timpul sarcinii, indiferent de Rh sau grupa de sange. Riscul apare atunci cand gravida sufera o amniocenteza, are o sarcina extrauterina, are un soc sau cand placenta coboara prea mult, iar urme de sange din corpul fatului risca sa patrunda in organismul mamei.


Care sunt riscurile incompatibilitatii de Rh la fat?


In cazul in care incompatibilitatea nu este descoperita la timp sau este trecuta cu vederea, cazuri foarte rare in ziua de astazi, cel mai mare risc pe care il prezinta fatul este anemia fetala, care poate fi tratata prin inlocuirea sangelui fatului.

In cazul in care anemia nu este diagnosticata in sarcina, este posibil ca micutul sa se nasca cu icter neonatal.


Cum se previne incompatibilitatea de Rh?


Incompatibilitatea poate fi prevenita prin realizarea tuturor analizelor de rutina, care trebuie facuta in preconceptie, inainte de a ramane insarcinata.

In cazul in care este depistata incompatibilitatea, medicii vor supraveghea indeaproape sarcina si vor fi atenti la orice semnal de alarma care ar putea indica probleme sau simptome ale complicatiilor provocate de incompatibilitate.

Ca masura de precautie, atunci cand gravida ajunge la saptamana a 28-a de sarcina, medicii vor administra o injectie cu anticorpi Rh. Acelasi masura este luata si in primele 72 de ore de la nastere.

In ziua de astazi, medicina a evoluat suficient de mult, iar metodele de prevenire si tratament sunt eficiente si la indemana, incat incompatibilitatea de Rh nu mai este o problema care sa dea dureri de cap medicilor sau care sa nu aiba o rezolvare, iar parintii sa nu poata trai bucuria de a-si tine bebelusul in brate, la sfarsitul sarcinii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului