Sarcina

#sarcina #somn sarcina #afectare somn sarcina

Motivele pentru care iti este afectat somnul in sarcina

Pe masura ce sarcina ta evolueaza, perioada de somn normal dispare, iar odihna aproape ca devine un lux. Burtica se mareste, iar pozitiile de dormit in ultimele doua semestre sunt din ce in ce mai putine, astfel ca nu iti va fi usor sa te obisnuiesti. Insa lipsa somnului in sarcina are mai multe motive la baza. Iata care sunt si cum le poti combate.


Dezvoltarea fatului

Dezvoltarea progresiva a fatului reprezinta principalul motiv pentru care apar problemele legate de somn in timpul sarcinii. Faptul ca burtica ta se mareste considerabil te face sa iti fie din ce in ce mai greu sa gasesti o pozitie confortabila in cele cateva ore de dormit.

Daca, la inceput, poti sa dormi pe burta fara niciun fel de problema, in semestrele doi si trei se recomanda dormitul pe o parte. Este o pozitie care ajuta la o mai buna hranire a fatului si reduce excesul de apa din corp.


Anxietatea

Chiar daca nu este o problema fizica, anxietatea in sarcina sta la baza multor nopti nedormite. Gandurile care te freamata, de la frica nasterii propriu-zisa si pana la cresterea celui mic, pot fi coplesitoare pentru o mamica fara experienta si nu numai.


Volumul de sange crescut

In sarcina, nivelul de sange din organism a crescut cu aproape 50%, ceea ce inseamna ca rinichii tai lucreaza din greu pentru a filtra aceasta cantitate in plus. Totodata, bebelusul care se dezvolta apasa pe vezica ta si astfel tu vei urina mai des, iar acest lucru se poate intampla si pe parcursul noptii.


Crampe musculare si dureri de spate

Hormonii specifici sarcinii, cum este progesteronul, iti pregatesc organismul pentru a face fata nasterii si, in acest sens, iti maresc flexibilitatea ligamentelor. Este un lucru benefic, insa din cauza faptului ca tu iei in greutate in aceasta perioada, apar durerile de spate si crampele musculare, in special la picioare.


Probleme de respiratie si arsuri pe esofag

Pe masura ce uterul se mareste, acesta apasa pe diafragma si astfel iti va fi mai greu sa respiri. Totodata, in timpul sarcinii, digestia incetineste si alimentele raman in stomac pentru o perioada mai lunga de timp. Acest lucru poate duce la refularea continutului stomacului in esofag, ceea ce inseamna intreruperi mai dese ale somnului.

Sursa foto:pregnancybase.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele