Sarcina

#fertilitate #infertilitate feminina #ovulatie #sarcina #preconceptie #perioada fertila

Perioada fertila: cand poti ramane insarcinata?

Fie ca vrei sa ramai insarcinata in viitorul apropiat, fie ca vrei sa te protejezi de o sarcina nedorita folosind metoda calendarului, este foarte important sa stii sa identifici perioada fertila din ciclul tau menstrual. Iata cum calculezi zilele fertile sau ovulatia, pentru a lua masurile necesare de protectie sau concepere a bebelusului!
 

Ce este perioada fertila?


Perioada fertila sau ovulatia se caracterizeaza acele zile din luna in care poti ramane insarcinata, in urma unui contact sexual neprotejat.

Ovulatia este una dintre fazele ciclului menstrual. Pentru a calcula mai bine care este perioada fertila, este important sa iti cunosti foarte bine ciclul menstrual.

Ciclul este lunar si variaza intre 23 si 35 de zile, majoritatea femeilor avandu-l de circa 28 de zile. Este divizat in mai multe faze, insa in mare, exista doua etape principale pe care trebuie sa le retii: faza fertila (ovulatia) si cea nefertila. Cea nefertila este impartita, randul ei in alte doua etape: inainte de ovulatie (faza foliculara sua proliferativa) si cea de dupa faza fertila (fazele luteala si secretorie). In etapa nefertila nu poti ramane insarcinata dupa un contact sexual neprotejat.

Ciclul menstrual se calculeaza din prima zi a menstruatiei (momentul in care apare sangerarea lunara). Perioada fertila, cea in care ovulul este eliberat si poate fi fertilizat, adica poate aparea sarcina, apare, intr-un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, cam intr-a 14-a zi si dureaza cam doua zile.

Ovulatia nu apare in aceeasi zi a ciclului la toate femeile. Momentul instalarii perioadei fertile depinde de mai multi factori, cel mai important fiind regularitatea ciclului.

In cele doua zile aferente ovulatiei, este indicat sa te protejezi atunci cand faci sex, daca nu vrei sa concepi un bebe, sau sa maresti numarul contactelor sexuale neprotejate, daca iti doresti sa ramai gravida.

In cazul in care vrei sa ramai insarcinata, cel mai bine este sa ai contact sexual neprotejat chiar cu o zi inainte de inceperea zilelor fertile din ciclu.

Spermatozoizii pot supravietui mai multe zile in mediul umed vaginal, iar ovulul, doar 12-24 de ore.

Asadar, chiar daca incepi sa faci sex mai devreme de instalarea ovulatiei, exista foarte mari sanse ca o parte dintre spermatozoizi sa "prinda" si fertilizeze ovulul la timp si sa se obtina, astfel, sarcina.

In cazul in care vrei sa te folosesti de identificarea perioadei fertile pentru a te proteja de o sarcina nedorita, este indicat sa tii cont de cele de mai sus si sa ai grija sa te protejezi atat inainte cu cateva zile de ovulatie, dar mai ales pe perioada zilelor fertile din ciclu.
 

Alte semne pentru identificarea perioadei fertile

Pentru a-ti atinge scopul, de a ramane sau nu insarcinata, este esential sa calculezi cu precizie zilele fertile din ciclul tau menstrual.

Cu cat ai un ciclu mai neregulat, cu atat sansele tale de a calcula cu acuratete perioada fertila sunt mai mici. De aceea, este important sa urmaresti si alte semnale care anunta ca ai intrat la ovulatie:

  • temperatura bazala usor crescuta (cu aproximativ 0.2 grade Celsius);
  • mucus cervical abundent, consistenta asemanatoare albusului de ou etc.;
  • cervix deschis si moale;
  • usoare crampe abdominale(dureri Mittelschmerz), aparute la jumatatea lunii.
  • spotting - pete de sange minore pe slip

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele