Sarcina

#dormit sarcina #somn sarcina # probleme sarcina #sarcina

Pozitiile cele mai bune de dormit in timpul sarcinii

Sarcina este un capitol extrem de frumos in viata unei femei. Totusi, sunt si unele experiente nu sunt chiar atat de placute. Una dintre acestea este data de dificultatea de a gasi o pozitie confortabila pentru somn si in care sa nu ai mustrari de constiinta ca iti chinui copilul.

In primul trimestru de sarcina, viitoarele mame au nevoie de mai mult somn decat inainte. Insa simptomele sarcinii, precum arsurile la stomac, greata, nevoia de a merge des la toaleta pe timpul noptii si picioarele umflate, grele fac din nevoia de a dormi linistit un efort considerabil.

Exista insa cateva pozitii de dormit care le ajuta pe femeile insarcinata sa aiba un somn bun.

Dormitul pe o parte

Aceasta este pozitia prefecta pentru somn in cazul femeilor insarcinate. Cel mai indicat este insa dormitul pe partea stanga, evitandu-se astfel riscul de a dezvolta probleme hepatice. Somnul pe stanga este ideal, intrucat previne presiunea intre uter si ficat, permitandu-i fatului sa primeasca suficienti nutrienti si oxigen prin placenta. Asigura, de asemenea, o imbunatatire a fluxului sangvin.

Daca nu te simti confortabil dormind pe partea stanga, incearca sa alternezi dreapta cu stanga. Daca ai fost pe partea stanga pentru cateva ore, simte-te libera sa faci o pauza in timpul noptii si sa te intorci si pe cealalta parte.

Dormitul pe spate

In prima parte a sarcinii este indicata aceasta pozitie. Totusi, odata ce sarcina a avansat, trebuie sa eviti pe cat posibil sa mai stai vreme indelungata pe spate, intrucat uterul marit poate exercita o presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale, a muschilor din spate si asupra arterelor mari de sange, modificand astfel fluxul sangelui catre tine si catre copilul nenascut.

De asemenea, dormitul pe spate determina umflarea picioarelor, dureri musculare, crampe si poate fi cauza aparitiei hemoroizilor. Aceasta pozitie de dormit risca sa provoace o scadere a tensiunii arteriale, provocand ameteli.

Elemente ajutatoare pentru somnul gravidei

Perne. Pentru a-ti sprijini burta si spatele, pune-ti o perna intre genunchi, atunci cand stai pe o parte. Exista in magazinele specializate perne in forma literei S sau U, foarte utile in acest caz.

Daca se intampla sa suferi de arsuri puternice la stomac, pune-ti sub cap o perna suplimentara atunci cand dormi. Prin utilizarea gravitatiei, veti restrictiona acizii gastrici sa se deplaseze in sus prin esofag.

Dieta.  Pentru a imbunatati calitatea somnului, evita bauturile cu cofeina sau zahar inainte de culcare. Un pahar de lapte cald este o potiune magica in acest caz. In cazul in care nu poti dormi din cauza durerilor de cap, a transpiratiei excesive sau a cosmarurilor, atunci este posibil sa suferi de niveluri scazute de zahar in sange. Pentru reechilibrare, rasfata-te la cina cu o gustare bogata in proteine, cum ar fi un ou, o friptura de curcan sau o felie de paine cu unt de arahide.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele