Sarcina

#diabet gestational #avort spontan #preeclampsie #complicatii sarcina

Viitoare mamica? Fereste-te de complicatiile posibile in sarcina!

Sarcina este un moment cu parti bune si parti mai putin bune. Majoritatea sarcinilor nu pun probleme viitoarelor mamici, insa exista o serie de complicatii care pot aparea pe parcursul celor noua luni. Acestea pot fi periculoase atat pentru mama, cat si pentru bebelusul care se dezvolta in burtica. Iata care sunt principalele probleme de sanatate care pot aparea in sarcina!

Avortul spontan

Avortul spontan se petrece in primele 20 de saptamani. Intre 10 si 20% din sarcinile cunoscute se sfarsesc printr-un avort spontan si mai mult de 80% dintre aceste pierderi au loc in primele 12 saptamani, releva portalul Baby Center.

Astfel, cele mai multe pierderi de sarcina care au loc in primul trimestru sunt cauzate de anomalii cromozomiale ale ovulului fertilizat, fapt ce impiedica embrionul sa se dezvolte. Printre primele semne se numara sangerarile vaginale, de aceea este important sa iei imediat legatura cu ginecologul tau, daca observi asemenea scurgeri.

Preeclampsia

Preeclampsia este cunoscuta si dupa numele "toxemia gravidica" si afecteaza in jur de 5% din femeile insarcinate. Se manifesta prin hipertensiune, insotita de un nivel proteic urinar crescut.

Preeclampsia debuteaza dupa 20 de saptamani de la conceptie, iar majoritatea celor care o fac prezinta o forma usoara, in special in apropierea datei in care trebuie sa nasaca. Formele severe de preeclampsie pot afecta mai multe organe si pot pune in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a bebelusului.

Lichid amniotic insuficient

Atunci cand sacul amniotic prezinta o cantitate insuficienta de lichid (necesar pentru protectia si dezvoltatea fatului) apare afectiunea numita oligohidramnioza. Potrivit fundatiei americane March of Dimes, aproximativ 4% din femeile insarcinate au un deficit de lichid amniotic la un moment dat, in special in cel de-al treilea trimestru.

Diabetul gestational

O alta complicatie care poate sa apara in timpul sarcinii este si diabetul gestational. Majoritatea celor care prezinta aceasta afectiune (aproximativ 10% din gravide) tin sub control nivelul de zahar in sange cu ajutorul regimului alimentar si ale exercitiilor fizice.

Scapata de sub control, poate avea consecinte nefericite pentru bebelusul ce urmeaza sa se nasca: cresterea nefireasca in greutate, risc de fracturi osoase sau leziuni ale nervilor. Totdata, un procent intre 25 si 50% din mamele care au avut diabet gestational risca sa dezvolte diabet de tip 2.

Sursa foto: ladiesownstyle.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului