Sarcina

# vicii sarcina #analize sarcina #alimentatie sarcina #sarcina

5 aspecte pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand vrei sa ramai insarcinata

Decizia de a avea un copil nu e una pe care o iei usor, insa odata ce te-ai hotarat sa devii mama, e foarte important sa te asiguri ca viitorul tau copil va avea cel mai bun start posibil in viata. Atunci cand ramai insarcinata, intreaga ta fiziologie se va schimba dramatic, motiv pentru care e bine sa fii informata si sa iei toate masurile necesare pentru sanatatea ta si a fatului. Iata 5 lucruri la care ar trebui sa fii atenta, daca te pregatesti sa devii mama:

1. Analizele medicale

Vizitele la medic, oricat ar fi de suparatoare, sunt esentiale pentru orice viitoare mama. Numai asa poti afla daca trebuie sa faci anumite tratamente sau te vei confrunta cu unele probleme pe perioada sarcinii, precum si ce masuri preventive trebuie sa iei.

Tocmai de aceea, realizarea tuturor analizelor medicale relevante este atat de importanta. Spre exemplu, cu ajutorul analizelor medicale iti poti testa nivelul de progesteron, care are un rol important in sarcina sau poti afla daca risti sa dezvolti preeclampsie, o complicatie ce afecteaza 5% din mame.

2. Viciile

Majoritatea viitoarelor mame renunta la vicii in momentul in care raman insarcinate, insa pentru sanatatea copilului tau, ar fi bine sa faci asta mult mai devreme. Multi specialisti considera acum ca dieta ta inainte de a ramane insarcinata poate avea efecte asupra conceptiei si a dezvoltarii fatului.

Tocmai de aceea, multe mame incep sa renunte la vicii si sa isi schimbe dieta inainte de a ramane insarcinate pentru a-i da micutului lor cele mai bune sanse posibil. Conform NY Post, unele femei incep sa faca aceste schimbari cu luni sau chiar ani de zile inainte de a ramane insarcinate, iar in multe cazuri, ambii parteneri participa la acest demers.

3. Greutatea corporala

Poate fi mai usor sa concepi un copil daca ai o greutate normala. Conform Baby Center, femeile subponderale sau supraponderale pot avea dificultati in faza de conceptie. De asemenea, o greutate corporala potrivita te va ajuta si in timpul sarcinii. Femeile supraponderale au un risc mai mare de a se confrunta cu complicatii in perioada sarcinii sau la nastere, in timp ce femeile subponderale, pot naste copii cu o greutate redusa sau chiar risca sa nasca prematur.

4. Dantura

Sanatatea dintilor tai poate avea de suferit in perioada sarcinii, motiv pentru care e o idee buna sa faci cateva controale la dentist inainte sa ramai insarcinata. Nivelurile crescute de estrogen si progesteron din organism pot sa faca gingiile sa reactioneze diferit la unele bacterii din cavitatea bucala, lucru ce poate duce la inflamare si sangeri gingivale. Cu toate acestea, se pare ca femeile care se ocupa de sanatatea dintilor lor au sanse mult mai mici sa se confrunte cu astfel de probleme in perioada sarcinii.

5. Aprovizionarea frigiderului

Chiar daca nu esti inca insarcinata, asta nu inseamna ca nu poti sa-ti pregatesti corpul pentru venirea micutului. Asta inseamna sa consumi mancare sanatoasa si nutritiva, cu multe vitamine si minerale esentiale. Tocmai de aceea, felul in care iti aprovizionezi frigiderul e foarte important. E bine sa te pregatesti si sa te obisnuiesti din timp cu o dieta mai sanatoasa, in cazul in care nu ai una deja. Astfel, corpul tau va fi mult mai bine pregatit pentru viitoarea sarcina, iar copilul va avea parte de cea mai buna alimentatie posibil, de la conceptie si pana la nastere.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului