Sarcina

#insarcinata #sarcina #sport in sarcina #exercitii fizice sarcina #masuri de siguranta sarcina

7 masuri de siguranta cand faci sport in sarcina

In perioada sarcinii este nevoie de multa precautie in alegerea exercitiilor fizice si a modului lor de executie. Orice miscare gresita se poate solda cu fracturi sau luxatii care te pot tine imobilizata la pat, iar o pozitie gresita in timpul antrenamentului ori deshidratarea pot duce la nastere prematura sau la pierderea sarcinii !

Ia-ti cateva masuri de siguranta pentru a preveni accidentele neplacute:

Sportul are o multime de beneficii asupra sarcinii. Te ajuta sa te mentii in forma si energica, dar contribuie si la dezvoltarea optima a fatului. Totodata, el ridica si multe reguli si restrictii de care trebuie sa tii cont.

1 Consulta medicul inainte de a face sport

Inainte ca macar sa te gandesti sa faci sport in sarcina , trebuie sa ai permisiunea medicului. Exista sarcini cu risc crescut pentru care sportul este contraindicat. Avizul medical pentru sport este prima regula in fitnessul pentru gravide. Consulta-te cu el pentru a alege cel mai potrivit tip de antrenament - aerobic, cardio, yoga, pilates etc.

Daca alegi sa faci miscare in aer liber, trebuie sa stii ca exista sporturi interzise in sarcina: schi, echitatie, ciclism etc.

2 Nu executa exercitii pe spate dupa primul trimestru

Realizarea exercitiilor pe spate pune presiune pe vena cava (transporta sangele din partea inferioara a corpului la inima) si poate suprima furnizarea de ocigen si sange la fat, ceea ce atrage riscul sufocarii lui.

In plus, aceasta pozitie iti poate da ameteli, stare de greata si chiar probleme de respiratie.

3 Hidrateaza-te continuu

Hidratarea este mai importanta ca oricand atunci cand faci miscare in sarcina. Aceasta asigura functionarea optima a tuturor organelor si o cantitate suficienta de lichid amniotic in care sa se dezvolte fatul.

Aparitia deshidratarii in ultimele 2 trimestre creste riscul nasterii prematurii, ceea ce poate duce la o multime complicatii.

Este indicat sa eviti aceste neplaceri si sa ai grija sa bei constant apa in timpul antrenamentelor.

4 Nu forta nota

Poate ca ai puterea sa faci exercitii complexe si complicate, dar nu uita ca esti insarcinata si ca acest lucru te face mai vulnerabila.

Medicii te sfatuiesc sa reduci viteza de executie a exercitiilor si sa iti creezi programe mai scurte si cu exercitii mai usoare.

Pana la urma, scopul sportului in sarcina nu este slabitul, ci mentinerea in forma prin adaugarea unor beneficii sanatatii tale si fatului.

5 Alege un antrenor personal

Este important ca in timpul antrenamentelor sa ai mereu supravegherea unui instructor specializat in sporturi pentru gravide.

Acesta iti va acorda atentia necesara si iti va organiza programe personalizate de antrenament potrivite pentru situatia in care te afli.

In caz de pericol sau ca ceva nu este in ordine cu sarcina, acesta este cel mai in masura sa iti acorde primul ajutor.

6 Nu iti tine respiratia in timpul exercitiilor

Ai putea fi tentata ca din cand in cand sa iti mai tii respiratia in timpul exercitiilor. Acest lucru determina scaderea pulsului si incetinirea fluxului de oxigen la fat, ceea ce poate pune in pericol sarcina.

7 Nu face miscari bruste sau prea intense

Trebuie sa ai grija la echilibrul tau in timpul antrenamentelor, la siguranta fatului in burtica si lIn acest scop trebuie sa eviti miscarile bruste, sariturile inalte si balansul foarte mare al corpului. Ele cresc riscul accidentarilor si iti pot pune in pericol evolutia sarcinii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare