Sarcina

#alcool #insarcinata #sarcina #gravida #alimentatie #fumat #tigari #acid folic

8 pasi pentru o sarcina sanatoasa

Modul in care ai grija de tine in perioada sarcinii va determina viitorul copilului tau. Sanatatea acestuia si „startul” sau in viata depinde de atentia pe care o acorzi indicatiilor medicului, alimentatiei si stilului tau de viata.

 

Sarcina este ocazia ideala pentru a incepe sa tii cont de acele dorinte si teluri pe care ti le propui ce putin o data pe an: sa ai grija de tine, sa mananci sanatos, sa dormi suficient etc. Mai mult, grija din perioada sarcinii sporeste sansele ca bebelusul tau sa se nasca fara nicio problema de ordin medical. Iata cateva reguli de care trebuie sa tii cont in perioada sarcinii:

 

Viziteaza medicul din timp

 

Nu amana la nesfarsit vizita la medic si nu te gandi ca totul va decurge oricum de la sine. Sarcina este un proces destul de complex care implica numeroase proceduri. Vizita la medic de timpuriu iti poate aduce la cunostinta eventualele probleme de sanatate, ale tale sau ale fatului care, tratate din timp, pot fi indepartate.

Ca orice mamica, vrei tot ce este mai bun pentru copilul tau; tocmai din acest motiv, nu iti alege medicul la intamplare. Un medic bun este acela care iti ofera ingrijire in functie de nevoile si dorintele tale, care te incurajeaza sa pui intrebari, te trateaza cu respect si are rabdare sa iti raspunda la toate nelinistile. Mai ales, nu uita sa te asiguri ca medicul respectiv poate fi usor de contactat in cazul unei urgente. Internetul, prietenii sau familia sunt doar cateva mijloace prin care poti afla detalii despre diversi medici, recomandari etc.

 

Hraneste-te sanatos

 

Chiar daca esti insarcinata, asta nu inseamna ca trebuie sa mananci chiar pentru doi. Important este sa optezi pentru o dieta echilibrata, care iti asigura necesarul zilnic de elemente nutritive. Include in alimentatia zilnica fructele si legumele, alimente bogate in proteine, carbohidrati si lactate.

Mentine-te hidratata si consuma suficiente lichide, mai ales in lunile de vara: cel putin 8 pahare de apa pe zi sunt necesare pentru a te mentine hidratata. Evita bauturile carbogazoase, cele care contin cofeina sau arome artificiale si opteaza pentru tot ce este natural: sucuri proaspete, supe, lapte. De asemenea, mananca de mai multe ori pe zi, in cantitati mici. Citeste mai multe despre alimentele "bune" si "rele" in perioada sarcinii in articolul Alimente recomandate pe perioada sarcinii.

 

Ia suplimente de acid folic

 

Acidul folic sau vitamina B9 este considerat un element vital in perioada sarcinii, pentru ca reduce riscul ca bebelusul sa intampine probleme de dezvoltare incompleta a creierului sau alte probleme ale tubului neural.

Medicii recomanda sa iei acid folic cel putin cu o luna inainte de a ramane insarcinata, pentru ca previi astfel una dintre cele mai periculoase boli pentru bebelus, spina bifida, defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera. Aceasta boala poate aparea la sfarsitul primei luni de sarcina, asa ca acidul folic ramane cea mai simpla solutie pentru a preveni astfel de probleme. Citeste mai multe despre importanta acidului folic, dar si care sunt alimentele care contin vitamina B9 in articolul Acidul folic si sarcina.

 

Practica cu regularitate un sport

 

Un program de exercitii fizice iti va oferi energia si rezistenta fizica necesara pentru a face fata kilogramelor in plus pe care le vei acumula in timpul sarcinii, schimbarilor corpului si stresului in timpul travaliului si nasterii. De asemenea, practicand sport cu regularitate, atat cat iti permite conditia de gravida, vei reusi sa revii la forma initiala mult mai repede.

Un studiu recent a demonstrat ca exista o legatura intre sport si buna dispozitie, asa ca exercitiile practicate cu regularitate te vor ajuta sa scapi mai usor de depresia din timpul sarcinii sau de cea post-natala. Chiar daca nu vei mai putea practica sport cu aceeasi intensitate ca inainte de sarcina (in cazul in care erai obisnuita deja sa faci miscare) exista diferite alternative "light", precum inotul, aerobicul sau yoga.

Inainte de a incepe orice gen de activitate, consulta-te cu medicul pentru a afla daca starea ta de sanatate iti permite efortul respectiv. Afla mai multe despre sportul in perioada sarcinii din articolul Cum sa practici sport in siguranta atunci cand esti gravida.

 

Limiteaza cantitatea de alcool consumata

 

Indicat ar fi sa elimini consumul de alcool sau cel putin sa te limitezi la un pahar ocazional. In caz contrar, bebelusul tau risca sa dobandeasca probleme de sanatate complexe; retardul mental, problemele de comportament sau defectele fizice sunt doar cateva dintre posibilele le consecinte ale abuzului de alcool.

 

Limiteaza cantitatea de cofeina

 

Obisnuiesti sa folosesti cafeaua, ceaiul sau cola pe post de bauturi energizante , insa unele cercetari au conectat consumul de cofeina cu bebelusii nascuti cu o greutate sub limita normala. Medicii afirma ca o cana de cafea nu ii va face rau bebelusului, insa recomanda sa previi orice situatie neplacuta si sa apelezi la bauturi ce nu contin cofeina.

Daca vrei sa te revigorezi, un pahar cu apa minerala rece, sucul de citrice sau legumele proaspete te vor pune imediat pe picioare, oferindu-ti un plus de energie. Desi este recomandat ca, in perioada sarcinii, sa iti prepari singura sucurile, in cazul in care achiziitonezi o bautura de la un magazin, verifica termenul de valabilitate si asigura-te ca acesta a fost pastrat in conditii de igiena corespunzatoare.

 

Fumatul interzis !

 

Femeile care fumeaza in timpul sarciini se expun riscului avortului spontan, nasterii inainte de termen sau nasterea unui bebelus cu diverse probleme de sanatate. Mai mult, medicii recomanda sa te lasi de fumat chiar si inainte de a incerca sa concepi un copil.

Tutunul afecteaza functiile reproductive, crescand sansele infertilitatii intarziate, bebelusul gravidei fumatoare se dezvolta extrem de incet, fiind expus mai ales la aparitia defectelor fizice, ca de exemplu „buza de iepure” sau „gura de lup”. Gravida fumatoare risca sa aiba o sarcina extrauterina, sarcina ectopica (copilul sa aiba o pozitie anormala) sau complicatii placentare.

Lista poate continua, insa inainte de a aprinde urmatoarea tigara, ia in considerare faptul ca toti medicii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste fumatul in timpul sarcinii si recomanda intreruperea consumului de tutun atat in perioada sarcinii, dar si in perioada alaptarii. Citeste mai multe despre riscurile la care iti expui bebelusul datorita consumului de tigari in articolul Riscurile fumatului pe perioada sarcinii.

 

Odihneste-te!



Oboseala pe care o simti in al doilea si al treilea trimestru de sarcina este un semnal de alarma al corpului ce iti transmite faptul ca este nevoie sa iei lucrurile mai usor. Somnul de dupa-amiaza era un lux pe care nu ti-l puteai permite, insa tu si bebelusul aveti nevoie de odihna.

 

Sarcina inseamna si o schimbare de prioritati, asa ca pune odihna pe primul plan. Printre alte metode de relaxare se numara exercitiile de respiratie, yoga, exercitii fizice usoare. Medicii numesc stresul unul dintre factorii ce pun in pericol sanatatea gravidei, dar si pe cea a bebelusului, putand determina chiar si pierderea sarcinii (in situati deosebite). Chiar daca muncesti toata ziua, acorda-ti pauze mai dese si aranjeaza-ti spatiul astfel incat sa beneficiezi de tot confortul. Citeste mai multe despre acest subiect in articolul Cum sa lucrezi si sa te simti bine in perioada sarcinii.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare