Sarcina

#alimentatie sarcina #sarcina #cereale integrale #acid folic #vitamine prenatale

9 alimente cu acid folic recomandate in sarcina

Acidul folic sau folatul este cea mai importanta vitamina pentru gravide. Cele 400 mcg de acid folic care trebuie luate zilnic sunt cruciale pentru dezvoltarea si cresterea normala a fatului, dar mai ales pentru prevenirea malformatiilor congenitale si a altor complicatii grave. Acesta trebuie luat de la inceputul sarcinii, iar vitaminele prenatale, obligatorii pentru gravide, trebuie completate cu alimente bogate in folat, care sunt si foarte sanatoase pentru sarcina.

1 Suc de portocale

Sucul de portocale ofera mai mult acid folic decat consumul unei simple portocale. In timp ce o portocala contine 55 mcg de acid folic, o ceasca cu suc din acest fruct ofera 75 mcg de folat.

Portocalele sunt utile in sarcina si datorita continutului de vitamina C si al altor nutrienti care te energizeaza si te ajuta sa nasti un bebe sanatos.

2 Linte

Lintea este, de departe, alimentul cu cea mai mare concentratie de acid folic si este si un aliment extrem de indicat in sarcina.

Jumatate de ceasca de linte gatita contine nu mai putin de 180 de mcg (micrograme) de folat - reprezentand aproape 50% din doza zilnica recomandata.

Pe langa linte, si alte alimente din categoria legumelor boabe contin concentratii diferite de acid folic si sunt recomandate gravidelor - mazare, fasole etc.

3 Sparanghel

Sparanghelul face parte din categoria legumelor verzi bogate in acid folic si extrem de sanatoase pentru sarcina.

O ceasca de sparanghel gatit la aburi sau pe gratar ofera o cantitate de 79 mcg de folat.

4 Cereale integrale

Produsele facute din cereale integrale sunt surse importante de acid folic. COncentratia acestuia difera de la un produs la altul - paine, spaghetti etc.

De exemplu, o portie de spaghetti facute integral din cereale integrale ofera organismului aproximativ 100 mcg de folat. In cazul in care se gateste impreuna cu sparanghel, broccoli sau alte legume care contin acid folic, concentratia creste, iar organismul si sarcina au numai de beneficiat.

5 Spanac

Spanacul, daca este consumat proaspat, reprezinta una dintre legumele cu frunze verzi cele mai bogate in aceasta vitamina. Doar 2 cesti de spanac procura organismului 218 mcg de folat, depasind astfel jumatate din doza zilnica recomandata.

Insa si alte legume cu frunze verzi sunt bogate in acest nutrient esential - salata verde, varza, stevie etc. - si sunt la fel de indicate spre a fi consumate in sarcina.

6 Broccoli

Broccoli este o alta leguma verde care iese in evidenta prin continutul bogat de acid folic si care merita consumata in sarcina.

O ceasca de broccoli procura organismului un sfert din doza zilnica recomandata de folat (104 mcg). Este indicat sa se consume gatit la aburi sau fiert.

7 Seminte de floarea soarelui

O mana de mieji de seminte de floarea soarelui se poate dovedi o gustare extrem de sanatoasa si bogata in acid folic. Aceasta cantitate procura organismului aproximativ 82 mcg din aceast nutrient si este si o sursa bogata de calciu si fier pentru sarcina.

8 Avocado

Avocado este unul dintre alimentele-minune ale dietei prenatale. O ceasca de avocado feliat contine 90 mcg de folat si ofera si un surplus de acizi grasi Omega 3 organismului si, implicit, fatului, contribuind la dezvoltarea lui sanatoasa.

9 Sucul de rosii

Sucul de rosii este important in sarcina si ofera 48 de mcg de acid folic in doar o ceasca consumata. Daca sucul nu iti este pe plac, poti consuma rosii proaspete pentru a obtine efectul dorit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare