Sarcina

# efecte sarcina #modificari organism #par #piele #sarcina

9 efecte pe care le are sarcina asupra pielii si parului tau

Sarcina este o perioada minunata, interesanta, plina de schimbari si suprize. Datorita cresterii nivelului de hormoni estrogeni si a progesterolului, sarcina poate afecta intr-un mod neasteptat pielea si parul femeii.

Parul devine mai bogat si mai stralucitor

Daca esti insarcinata este posibil sa observi ca parul tau este mai bogat si mai stralucitor decat inainte de sarcina. Acest lucru minunat se datoreaza hormonilor de sarcina care incetinesc rata caderii parului, motiv pentru care el devine mai bogat si mai voluminos.

Cresterea parului suplimentar pe corp

Cresterea parului in timpul sarcinii poate avea si aspecte neplacute daca el creste in locurile nedorite, cum ar fi abdomenul, fata, sanii sau chiar spatele. Din fericire este o crestere temporara si lucrurile vor reveni la normal de indata ce vei naste.

Aparitia petelor intunecate pe fata

Denumita in mod obisnuit masca de sarcina, melasma este caracterizate de pete de piele intunecate si neplacute. Ele pot aparea pe frunte, buze superioare si obraji. Ea este justificata de cresterea nivelului de estrogen care stimuleaza productia de melanina si afecteaza 75% dintre femeile insarcinate. Nu te ingrijora, se vor estompa dupa nastere.

Aparitia unei linii ciudate in mijlocul burtii

Numita si linia se sarcina, aceasta fasie verticala inchis ala culoare, care afecteaza aproximativ 75% dintre femeile insarcinate, se intinde de la burta pana la zona pubiana. De ea sunt responsabili aceiasi hormoni care declanseaza productia de melasma.

Vene in forma de panza de paianjen

Hormonii de sarcina si burta care se extinde pun presiune crescuta asupra venelor si provoaca marirea vaselor de sange. Acest lucru lasa urme rosii asemanatoare panzei de paianjen si sunt cunoscute sub denumirea de varicoase sau angiome de paianjen. Ele apar pe picioare, tors, sau chiar pe fata.

Acneea de sarcina

Din pacate, in unele sarcini, influxul de hormoni poate provoca pielea sa produca mai mult ulei, ceea ce va duce la pori infundati si la aparitia acneei.

Rozacee

Obrajii inrositi pot parea atragatori, dar nu atunci cand sunt sub forma de inflamatie cauzata de umflarea vaselor de sange aproape de suprafata pielii. Nu se cunosc cauzele exacte ale rozaceei, dar se crede ca ea este rezultatul unei combinatii de factori ereditari si mediu (lumina soarelui, stres, baile calde, etc).

Excrescente de piele

Daca dintr-o data observi bucati suplimentare de piele atarnand de corpul tau, nu te panica. Hormonii de sarcina pot creste si productia de celule ale pielii, ceea ce duce la aparitia polipilor oriunde pielea se freaca de imbracaminte.

Vergeturi

Aceste leziuni in forma de linie afecteaza 50% pana la 90% dintre toate femeile insarcinate sau nu, fiind totusi mult mai frecvente in timpul sarcinii, atunci cand corpul creste in dimensiune mai repede decat este pielea capabila sa tina pasul. Ele pot fi de culoare rosie, maro sau violet si sunt predominante pe burta, sani si coapse. Datorita geneticii, unele persoane pot fi mai predispuse la vergeturi decat altele. Din pacate, dupa nastere, ele nu vor disparea, insa, cu un tratament adecvat se pot ameliora considerabil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele