Sarcina

#anxietate #pierdere sarcina

Anxietatea dupa pierderea unei sarcini si cum sa o gestionezi

Pierderea unei sarcini aduce multa durere in viata unei femei, iar sentimentele de anxietate si chiar depresia dupa ce ai pierdut un copil nenascut sunt perfect normale.

Tot mai multe femei se confrunta, din pacate, cu probleme de fertilitate si au dificultati in pastrarea unei sarcini. De "vina" nu sunt nici ele, nici medicii, in general, ci pur si simplu ritmul de viata mult prea alert dinaintea sarcinii, stresul continuu la care sunt supuse si chiar si problemele endocrine sau de sanatate. 

Forme de anxietate comune dupa pierderea unei sarcini

O femeie care pierde o sarcina dorita trece printr-o trauma greu de descris. Desi toate cartile si textele de specialitate avertizeaza ca, in primele trei luni de sarcina, riscurile ca fatul sa se opreasca din evolutie sunt foarte ridicate, nimic nu poate consola o femeie care a pierdut un copil.

Anxietatea si simptomele de depresie dupa pierderea unei sarcini sunt normale pentru ca, desi copilul ei nu a apucat sa se nasca, femeia este in doliu.

Daca depresia da semne clare atunci cand se instaleaza, anxietatea poate fi ceva mai greu de identificat, deoarece multi o confunda cu stresul, cu nervii intinsi la maxim. Ei bine, ea este mai mult decat atat si, la fel ca depresia, poate ajunge sa afecteze viata de zi cu zi a femeii, sa interfereze cu capacitatea sa de a functiona normal. Deseori si anxietatea este nevoie sa fie tratata si depasita cu consiliere psihologica.

Anxietatea este, in sine, o boala mintala grava. Se manifesta prin ingrijorare permanenta si printr-o teama care nu dispare, ba chiar se poate agrava in timp.

Anxietatea generala

La o femeie care a pierdut o sarcina, cea mai mare teama, care ajunge sa ii afecteze serios viata, mai ales dupa ce ramane din nou insarcinata, este aceea ca istoria se va repeta. Aceasta temere este alimentata de sentimentul de durere pe sufleteasca pe care o simte femeia, iar sindromul anxios este greu de controlat.

Simptomele de anxietate sunt:

• neliniste si iritabilitate permanenta

• oboseala

• imposibilitatea de a se concentra si probleme de memorie

• tensiune si dureri musculare

• probleme cu somnul.

Sindromul obsesiv-compulsiv

OCD apare foarte des la gravide, cercetatorii apreciind ca acesta are legatura cu modificarile hormonale ce au loc in sarcina. Femeile care pierd un copil au un risc de opt ori mai mare de a dezvolta OCD decat cele care duc sarcina la termen. Sindromul obsesiv-compulsiv se manifesta prin ganduri si framantari permanente (obsesii) cu sau fara comportamente compulsive compensatorii (compulsii).

Alte simptome ale OCD sunt:

• ritualuri de control

• ritualuri menite sa distraga atentia de la obsesii

• ritualuri si/sau ganduri care afecteaza viata cotidiana.

Obsesiile alimenteaza anxietatea.

Sindromul stresului acut (ASD)

10% dintre femeile care pierd o sarcina dezvolta ASD, potrivit studiilor. Sindromul este asociat cu orice eveniment traumatizant si se instaleaza si in doar cateva ore.

Simptomele ASD:

• senzatie de amorteala emotionala

• lipsa de reactie emotionala

• detasare (aparenta)

• incapacitatea de a rememora detalii legate de trauma

• ganduri/vise/amintiri recurente despre pierderea sarcinii

• evitarea oricaror detalii care amintesc de pierderea sarcinii

• iritabilitate permanenta.

Sindromul de soc post-traumatic (PTSD)

Aproximativ 1% din cazurile de ASD evolueaza in PTSD. ASD poate dura intre 2 zile si 4 saptamani, dupa care fie dispare (de la sine sau dupa psihoterapie), fie se transforma in PTSD. Simptomele PTSD sunt aceleasi cu ale ASD, insa pot dura mult mai mult.

Indiferent de forma de sindrom de anxietate dezvoltata, simptomele nu trebuie sa fie ignorate. In cele mai multe cazuri consilierea psihologica este suficienta pentru gestionarea situatiei; fricile dispar treptat si femeia reuseste sa preia din nou controlul asupra emotiilor. Vindecarea nu inseamna uitare, ci sa inveti sa traiesti cu trauma suferita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului