Sarcina

# cauze infertilitate femei # cauzele infertilitatii #infertilitate femei #infertilitate

Cauzele infertilitatii la femei

Infertilitatea reprezinta o afectiune care defineste imposibilitatea de a ramane gravida, insa avand relatii sexuale frecvente timp de cel putin un an si fara succes. Infertilitatea poate fi prezenta atat la barbati, cat mai ales la femei si afecteaza destul de multe cupluri.

Infertilitatea feminina poate avea destul de multe cauze, fie unele externe precum stresul, dar cele mai multe au legatura cu sanatatea. Iata asadar care sunt principalele cauze care pot conduce catre infertilitatea femeilor.

Insuccesul ovulatiei

Cea mai comuna cauza a infertilitatii feminine este reprezentata de esecul ovulatiei, problema care apare la un numar mare de femei. Aceasta poate aparea din cauze ginecologice precum insuficienta ovariana primara sau sindromul ovarului polichistic sau in urma unor tulburari endocrine, cum ar fi boala tiroidiana sau probleme cu hipotalamusul care afecteaza hormonii produsi de organism.

Probleme structurale ale sistemului reproducator

De regula, problemele structurale implica prezenta tesutului anormal la nivelul uterului sau a trompelor uterine. Atunci cand trompele uterine sunt blocate, sperma nu poate ajunge la ou pentru fertilizare. Printre astfel de probleme se numara si aparitia polipilor, reprezentati prin cresteri necanceroase pe suprafata interioara a uterului.

Endometrioza

Endometrioza este caracterizata prin aparitia unui tesut asemanator cu endometrul in alte locuri fata de cele obisnuite, precum in afara uterului, pe trompele uterine sau pe ovare. Pana in acest moment, specialistii nu au putut depista care este cauza exacta a infertilitatii in cazul femeilor cu endometrioza. Insa, teoriile cele mai populare includ urmatoarele:

 

  • Schimbari in structura organelor de reproducere feminine;
  • Aparitia aderentelor pelvine din tesutul cicatricial care se formeaza, spre exemplu, intre ovare si peretele pelvin;
  • Posibilitatea de a impiedica si de a afecta eliberarea ovulului dupa ovulatie.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta o boala care afecteaza modul de functionare a ovarelor femeilor, producand mai multi hormoni androgeni decat in mod normal. Astfel, nivelurile ridicate ale acestor hormoni interfereaza cu dezvoltatea foliculilor ovarieni si cu eliberarea oualor in timpul ovulatiei.

Nu este cunoscuta cauza exacta a acestui tip de sindrom, insa cercetarile actuale sugereaza ca ar putea aparea in urma unei combinatii de factori genetici si de mediu.

Fibroame uterine

Fibroamele uterine sunt reprezentate prin cresteri necanceroase anormale in interiorul sau in jurul peretelui uterului. Fibromul poate aparea fie din cauza genetica, fie din cauza nivelului crescut de estrogen.

Fibroamele care pot avea un efect negativ asupra fertilitatii sunt cel mai adesea cele care au un diametru mai mare de sase centimetri sau cele care sunt situate in cavitatea uterina, spre deosebire de cele care cresc in interiorul peretelui uterin.

Insuficienta ovariana primara

Insuficienta ovariana primara este o afectiune caracterizata prin imposibilitatea ovarelor femeilor de a mai produce hormoni si oua inca de la o varsta frageda. Femeile care se confrunta cu aceasta boala pot avea niveluri anormale de hormoni estrogeni si ovuleaza neregulat sau chiar deloc. Printre cauzele acestei insuficiente ovariene se numara toxinele sau defectele cromozomiale.

Exista sanse mari ca insuficienta ovariana primara sa conduca la infertilitate, desi exista si cazuri in care femeile reusesc sa ramana totusi insarcinate.

Sursa foto: miracare.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului