Sarcina

#citomegalovirus #sarcina #infectie

Citomegalovirusul afecteaza oare sarcina?

Infectia cu citomegalovirus nu poate prezenta consecinte medicale pentru persoana contagiata decat in momentul in care sistemul imunitar al acesteia este slabit. Cu toate acestea, se spune ca in timpul sarcinii acest virus devine extrem de periculos, putand cauza malformatii fatului aflat in dezvoltare, doar daca infectia a reusit sa treaca in interiorul uterului. Daca totusi ati fost infectata cu CMV inainte de sarcina, pericolul ca bebelusul sa intre in contact cu acesta este redus.

Intrucat acest virus se manifesta de multe ori latent, fara a prezenta de multe ori simptome, nu toate persoanele pot cunoaste daca sunt sau nu infectate cu acest tip de virus. Exista insa si cazuri in care CMV poate da simptome de oboseala, epuizare, inflamarea glandelor sau chiar febra, acestea aparand la persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Transmiterea CMV se poate face de la persoana la persoana, prin urina, saliva, sange, lacrimi sau chiar lapte matern, iar depistarea acestuia se poate face conform unor teste de laborator prin recoltarea de probe de sange.
Dar sa vorbim de ceea ce se poate intampla atunci cand o gravida este diagnosticata cu acest virus. Cel mai adesea, medicul va recomanda intreruperea sarcinii intrucat riscul de infectare al bebelusului este destul de crescut, dupa nastere acesta putand prezenta malformatii cerebrale, probleme de auz, vaz sau chiar retard mintal.

Cu toate acestea, dupa primele teste de specialitate din care a reiesit daca este infectata sau nu viitoarea mamica cu CMV, aceasta va fi indrumata pentru efectuarea testelor de aviditate la Institutul Cantacuzino, care va va indica clar momentul infectarii.

Ca urmare a unor asemenea teste, raspunsul primit poate fi:

  • inainte de sarcina – nu exista niciun risc pentru infectarea fatului;
  • in timpul sarcinii – prezinta un risc major pentru fat.

 

Asa ca, urmatorul pas, in cazul in care ati contactat infectia in timpul sarcinii este fie sa renuntati la bebelus, fie sa mergeti mai departe, recomandarile medicale fiind catre efectuarea amniocentezei pentru a se vedea daca bebelusul a fost sau nu afectat. Daca ar reiesi, ca urmare a amniocentezei, ca bebelusul este infectat, singura modalitate este de a se declansa o nastere prematura, intrucat efectuarea amniocentezei se va face dupa luna a cincea de sarcina.

Dar toate sunt vorbe... Desi redactor la un astfel de articol, vreau sa va relatez cateva lucruri legate de CMV. In vara anului 2009 am aflat despre existenta bebelusului meu din burtica. Asa ca, nu am putut fi decat fericita. Dar totul pana in luna a doua de sarcina, cand am fost nevoita sa trec printr-o operatie de ulcer perforat. Am supravietuit amandoua.

Si cand totul parea ca se termina cu bine, a mai aparut ceva. Am fost diagnosticata cu CMV, contactat in timpul sarcinii. Asa ca, nu am facut decat sa ma sperii, dupa spusele medicilor. Mi s-a recomandat de catre specialistii de la Institutul Cantacuzino sa renunt la bebelus. Nu am putut face asta intrucat eram mult prea atasata de fetita mea, dupa episoadele din spital.

Asa ca, am mers in continuare, sperand ca bebelusul nu va avea nimic. Am fost foarte atent monitorizata ecografic de catre dr. Adriana Simonescu din maternitatea Giulesti. Asa ca, pe 15 martie a venit vremea sa o nasc pe Maria Camelia, fetita mea, care, asa cum mi-am imaginat, s-a nascut foarte sanatoasa, primind la nastere scorul apgar 10.

Concluzia mea: nu sunt convinsa de siguranta analizelor efectuate in Romania.

Sursa foto : bebelu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului