Sarcina

#femeie insarcinata #cofeina #cafea in sarcina

Esti insarcinata si vrei sa bei cafea? 5 lucruri de care ar trebui sa tii cont

 

Studiile efectuate de-a lungul timpului nu au reusit sa ofere un raspuns clar referitor la modul in care consumul de cafea poate afecta o sarcina sau dezvoltarea ulterioara a bebelusului.

Desi multor mamici nu le surade ideea de a-si incepe ziua fara licoarea energizanta, grija pentru copilul lor este un motiv suficient pentru a renunta la cafea.

Iata ce ar trebui sa stii despre consumul de cafea din timpul sarcinii sau din perioada de alaptare.


1Un consum moderat de cofeina nu afecteaza sanatatea fatului in timpul sarcinii


Desi nu este interzis consumul de cafea pe perioada sarcinii, specialistii atrag atentia ca viitoarele mamici nu trebuie sa depaseasca o ratie zilnica de doua cafele.

Au existat si diverse teorii care sustineau ca exista o legatura directa intre consumul de cafea si problemele de infertilitate, insa nu exista suficiente studii care sa sprijine respectivele afirmatii.


2Cofeina nu este prezenta doar in cafea, ci si intr-o multime de alte produse


Viitoarele mamici care se alarmeaza la gandul ca sarcina le va fi afectata din cauza consumului de cafea, trebuie sa analizeze o intreaga lista cu produse care contin cofeina. Astfel, ceaiul, bauturile racoritoare, ciocolata, inghetata sau unele medicamente contin cofeina.


3Renunta treptat la consumul de cafea


Daca te hotarasti ca in perioada sarcinii sa renunti la consumul de cafea, fa acest lucru treptat. In acest fel vei fi scutita de neplacerile legate de oboseala sau migrene. Poti incepe sa pregatesti cafea mai slaba, apoi o inlocuiesti cu cea decofeinizata sau chiar cu o ceasca de cacao cu lapte.


4Evita consumul de cafea in timpul alaptarii


In perioada alaptarii este indicat ca mamicile sa renunte la consumul de cofeina, deoarece pot aparea o multime de de efecte neplacute, cum ar fi tulburari ale somnului, iritabilitate sau nervozitate. Pentru bebelusi eliminarea cofeinei din organism este destul de greu de realizat.

Bebelusii ai caror mame nu au consumat cafea pe perioada sarcinii vor reactiona in momentul in care consumul de cofeina este reintrodus in dieta mamicii. Daca se constata ca nou-nascutul este sensibil la cofeina din dieta mamei, consumul de cafea va fi stopa.

Mai mult decat atat, s-au facut cateva studii si s-a demonstrat ca scade cantitatea de fier din laptele matern in momentul in care mama consuma cafea in cantitati mari.


5Gravidele care consuma cafea pot fi mai sensibile


Pentru ca in timpul sarcinii creste timpul necesar pentru eliminarea cofeinei din organism, femeile gravide sunt mult mai sensibile. De altfel, consumul de cofeina implica o usoara crstere a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac sau probleme cu somnul.

In urma cu ceva vreme, un studiu din Danemarca sugera ca femeile care beau mai mult de patru cesti de cafea pe zi, prezinta un risc de a naste prematur, de trei ori mai mare fata de cele care nu au baut cafea.

Alte studii au incercat sa arate ca si greutatea bebelusului este in directa relatie cu consumul de cofeina din timpul sarcinii.

Sursa foto: stayhealthyla.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele