Sarcina

#sarcina #sanatate #alcool #efect #bebelus #moft #iq #abstinenta #cantitate

Consumul moderat de alcool in sarcina afecteaza IQ-ul fatului

In timpul sarcinii, indiferent de cantitatea in care este consumat, alcoolul este periculos. Un studiu britanic recent a scos la iveala faptul ca pana si un consum saptamanal moderat de alcool in aceasta perioada poate scadea cu cateva puncte coeficientul de inteligenta al viitorului bebelus. 

Majoritatea medicilor recomanda evitarea totala a alcoolului in timpul sarcinii. Unii specialisti sustin ca nu exista nicio dovada conform careia un consum moderat, ocazional, de alcool ar putea fi periculos in sarcina. Ei sunt de parere ca un consum ocazional si in cantitati mici, in cazul unei sarcini lipsite de risc, ar putea fi inofensiv pentru fat.

Un studiu realizat recent de cercetatorii britanici demonstreaza contrariul. Chiar si un consum saptamanal de jumatate de halba de bere in sarcina poate afecta dezvoltarea cerebrala a viitorului bebelus, putandu-i scadea coeficientul de inteligenta cu cateva puncte.

In anul 2000, o echipa de cercetatori britanici, condusi de profesorul Ron Gray de la Universitatea Oxford, a testat IQ-ul a 4.167 de copii cu varsta de 8 ani, ale caror mame au fost chestionate cu privire la consumul de alcool din perioada in care au fost insarcinate, intre 1991 si 1992.

Cercetatorii au descoperit ca IQ-ul copiilor ale caror mame au consumat saptamanal in timpul sarcinii intre una si sase unitati de alcool (250 ml- 1.5 l) era mai mic cu 3.5 puncte.

Specialistii recunosc ca scaderea IQ-ului poate fi influentata si de alti factori decat alcoolul, cum ar fi mediul socio-economic si cultural in care se dezvolta copilul.

Oamenii de stiinta vor continua sa cerceteze efectele pe termen lung ale alcoolului asupra inteligentei copiilor nascuti din mame care au consumat alcool in timpul sarcinii. Ei au declarat ca urmeaza sa analizeze si performantele scolare ale acestor copii, pentru a-si face o idee mai clara

Ca urmare a ultimelor descoperiri facute, specialistii recomanda gravidelor fie sa evite complet alcoolul, fie sa se limiteze la o cantitate saptamanala foarte mica, consumata doar cu permisiunea medicului.

Prin intermediul acestui studiu, cercetatorii incearca sa atraga atentia asupra faptului ca alcoolul in sine, indiferent de cantitatea in care este consumat, este riscant in timpul sarcinii. Ei le sfatuiesc pe femeile insarcinate sa nu riste sanatatea bebelusului lor pentru un moft.


Foto: Stlhealthandwellness.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului