Sarcina

#studiu coronavirus sarcina #sarcina #coronavirus

COVID-19 si sarcina: ce trebuie sa stii daca esti gravida si cum iti mentii linistea

Epidemia COVID-19 se raspandeste cu rapiditate in toate tarile europene. La ce pericole sunt expuse femeile insarcinate? Infectia cu noul coronavirus este mai severa in cazul gravidelor? Exista riscul transmiterii virusului SARS-CoV-2 de la mama la fat sau prin alaptare? Afla raspunsurile in cele ce urmeaza.

Cu toate ca studiile privind evolutia infectiei cu COVID-19 sunt in evolutie, oamenii de stiinta au publicat deja primele informatii despre modul in care sarcina poate fi influentata de coronavirus. Se stie ca femeile insarcinate trec prin modificari imunologice si fiziologice care le pot face mai sensibile in cazul infectiilor virale respiratorii. Cel putin asa se intampla in cazul gripei, motiv pentru care gravidele sunt incluse in grupele la risc carora medicii le recomanda vaccinarea.

Masuri de protectie

Cum pana in momentul de fata nu exista un vaccin disponibil contra COVID-19, gravidele sunt sfatuite sa urmeze cu strictete masurile de prevenire a infectiilor:

  • Spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde. Cand nu aveti la dispozitie apa si sapun, utilizati geluri hidroalcoolice pentru dezinfectarea mainilor.
  • Evitati persoanele cu simptome de infectii respiratorii: tuse, stranut, scurgeri nazale, febra.
  • Evitati atingerea cu mainile a fetei, nasului, gurii.
  • Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel de unica folosinta sau cu incheietura cotului atunci cand tusiti sau stranutati.
  • Dezinfectati frecvent camerele si suprafetele din locuinte.
  • Pastrati distanta intre persoane si, mai ales, evitati iesirea din casa in perioada epidemiei.
  • Purtati masca medicala de protectie daca sunteti nevoite sa iesiti din casa pentru controalele de rutina in sarcina sau alte probleme care nu pot fi amanate.

Consecintele infectiei COVID-19 asupra sarcinii

Deocamdata sunt disponibile doar doua studii, realizate in China, care descriu 18 cazuri de gravide infectate cu noul coronavirus COVID-19 (toate contaminate in ultimul trimestru de sarcina). Simptomele infectiei COVID-19 in sarcina sunt similare celor obisnuite, adica: tuse, febra, dificultati respiratorii, oboseala.

Referitor la sarcinile analizate in cadrul studiilor, s-au constatat urmatoarele:

  • s-au nascut 19 bebelusi, una dintre sarcini fiind cu gemeni;
  • majoritatea femeilor (16) au nascut prin cezariana;
  • 6 nasteri au fost premature;
  • 6 bebelusi au suferit detresa respiratorie la nastere.

Extrapoland rezultatele altor studii efectuate in timpul epidemiilor anterioare de coronavirus, SARS (2002-2003) si MERS (2012), specialistii atrag atentia ca aceste infectii cresc riscul de nastere prematura, greutate mica la nastere si complicatii fetale.

Coronavirusul se transmite de la mama la fat?

Coronavirusul COVID-19 se transmite prin contact direct cu micropicaturile de secretii respiratorii eliminate de persoanele infectate. Nu exista date privind transmiterea verticala a infectiei, de la mama la fat, inainte, in timpul sau dupa nastere. Nici in cazul celorlalte coronavirusuri (SARS si MERS) nu s-a produs transmitere de mama la fat.

Potrivit studiilor disponibile in prezent, niciunul dintre bebelusii nascuti de mame infectate cu COVID-19 nu a fost contaminat cu acest virus.

Coronavirusul COVID-19 nu a fost detectat in lichidul amniotic sau in laptele matern.

Totusi, literatura de specialitate citeaza cateva cazuri (China si Marea Britanie) de nou-nascuti testati pozitiv la COVID-19, dar specialistii nu precizeaza cu certitudine cum si cand s-a produs contaminarea. Insa bebelusii nu au dezvoltat simptome respiratorii severe, ci doar in doua cazuri s-au inregistrat eruptii cutanate, care au disparut spontan in cateva zile.

In ceea ce priveste prezenta virusului COVID-19 in laptele matern, specialistii spun ca testele efectuate in cazul a 6 proaspete mame infectate au iesit negative. Asadar, coronavirusul nu se transmite prin laptele matern, sustin studiile actuale. Cu toate acestea, ar trebuie luate unele masuri de precautie, mama care alapteaza si este suspecta de coronavirus ar trebui sa poarte masca de protectie in timpul alaptarii, sa isi dezinfecteze mainile inainte si dupa alaptare, sa pastreze igiena riguroasa in camera copilului.

Sfaturi pentru a tine sub control anxietatea

Este bine cunoscut faptul ca stresul si anxietatea au consecinte nefaste atat asupra mamei, cat si asupra copilului. De aceea, gravidele sunt incurajate sa respecte masurile de protectie recomandate de autoritati si sa incerce a nu intra in panica.

Iata cateva sugestii care te pot ajuta sa te linistesti:

  • Ramai acasa si ocupa-ti timpul cu activitati care te relaxeaza si iti fac placere.
  • Comunica deschis cu partenerul de viata, cu propria mama sau cu o prietena apropiata despre tot ceea ce te preocupa, este important sa vorbesti cu cineva atunci cand te simti anxioasa.
  • Impreuna cu tatal, planificati perioada cand va veni pe lume bebelusul, verificati daca aveti tot ce va trebuie si accesati site-urile cu produse pentru copii - Miababy Premium iti ofera sfaturi, informatii si produse recomandate pentru fiecare etapa de dezvoltare a bebelusului.
  • Ganditi-va la numele bebelusului, iar daca aveti nevoie de inspiratie, folositi un generator online cu nume de fete si nume de baieti.
  • Nu uita sa faci miscare, mai ales acum cand stai in casa, exercitiile de gimnastica pentru gravide te vor ajuta sa iti mentii tonusul muscular, iti confera energie si imbunatatirea starii de spirit.  

Surse:

https://www.doctissimo.fr/sante/epidemie/coronavirus-chinois/coronavirus-COVID-19-grossesse

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnant-women.html

https://www.thewomens.org.au/news/coronavirus-advice-for-pregnant-women

Advertorial

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele