Sarcina

#sarcina #creierul gravidei #schimbari sarcina # schimbari hormonale in sarcina

Cum influenteaza sarcina creierul gravidei?

creierul gravidei are tendinta sa se mareasca in sarcina, iar functiile lui au de suferit din cauza schimbarilor din organism. Te poti trezi ca ai pierderi de memorie, halucinatii sau episoade de gandire confuza care te pot speria si induce in eroare. Descopera daca sunt periculoase si cum sa le faci fata!

 

Cum se modifica creierul si functiile lui in sarcina?


Medicii sunt de parere ca schimbarile aparute la nivelul creierului in sarcina nu sunt foarte mari, dar recunosc ca uneori poti sa te simti usor confuza cand esti gravida, sa uiti mai multe lucruri decat inainte si sa ai impresia ca treci printr-o usoara stare de nebunie. Toate aceste simptome au o explicatie logica, dupa parerea specialistilor.

Pe de-o parte se poate vorbi de suprasolicitarea creierului din cauza bombardarii cu informatii stresante sau griji legate de sarcina si de pregatirea pentru venirea pe lume a bebelusului. Ei sustin ca acesta nu este capabil sa proceseze mai multe informatii in acelasi timp, iar atunci cand esti gravida ai tendinta sa il supui unui asemenea efort.

Schimbarile hormonale specifice sarcinii au un rol esential in aceste manifestari. Cresterea excesiva a nivelului de estrogen si progesteron din corp are efecte nocive asupra capacitatii de memorare a informatiilor. Tot hormonii sunt responsabili si pentru cresterea dimensiunii creierului din aceasta perioada - care are beneficii in modul in care gravida are grija de bebelus imediat dupa nastere .
 

Cum depasesti efectele modificarilor creierului?


Specialistii sustin ca cel mai important lucru pe care poti sa-l faci pentru a diminua pierderile de memorie sau gandirea confuza este sa te organizezi si sa prioritizezi tot ceea ce ai de facut. Nu incerca sa termini toate treburile odata. Planifica-te si lasa timp creierului sa proceseze corect informatiile.

Evita cat poti de mult activitatile care iti cresc nivelul de stres si te obosesc foarte tare. Cand simti ca nu mai faci fata apeleaza la tehnici de relaxare - yoga, meditatie, plimbari, exercitii de respiratie.

Alte metode care te pot ajuta sa previi starile mentale confuze din aceasta perioada sunt:
 


Majoritatea mamicilor constata imbunatatiri ale acestor stari dupa nastere, in timp ce altele raman cu mici goluri in memorie, dar care se pot ameliora de-a lungul timpului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare