Sarcina

#sarcina multipla #riscuri sarcina #riscuri sarcina multipla

Cum poti reduce riscurile care apar in caz de sarcina multipla?

Pentru parinti, aflarea vestii ca vor avea gemeni sau tripleti este o mare bucurie, dar totodata si o provocare, pentru ca este inceputul unui drum plin de emotii. Chiar si pentru o femeie tanara si sanatoasa, ducerea la termen a unei sarcini gemelare poate fi dificila, de aceea aceste cazuri sunt incluse automat in categoria sarcinilor cu risc si necesita o monitorizare mai atenta.

La nivel global, sarcina multipla (dezvoltarea in uter a mai multor embrioni) apare in doar 1,1% dintre sarcini. Indiferent daca este vorba despre gemeni monozigoti (identici) sau dizigoti, sarcina trebuie sa fie urmarita de o intreaga echipa de specialisti, iar viitoarea mamica trebuie sa faca mai multe investigatii, pentru a se asigura ca totul decurge bine.

Specialistii Fetal Care in medicina materno-fetala pot explica viitorilor parinti toate procedurile necesare pentru monitorizarea sarcinii multiple, astfel incat riscul unor complicatii sa fie redus la minimum. Medicina materno-fetala este o ramura a medicinei care se ocupa de supravegherea si tratarea cazurilor de sarcini cu risc, inclusiv a celor gemelare.

Cel mai des, sarcinile multiple apar la femeile care au urmat proceduri de fertilizare in vitro, tratamente de stimulare ovariana sau la cele care au in familie un istoric de nasteri gemelare. De asemenea, anumite dereglari hormonale pot duce la eliberarea simultana a mai multor ovule din ovar, prin urmare, in urma unui contact sexual, va rezulta o sarcina multipla.

Care sunt riscurile unei sarcini multiple

O sarcina multipla presupune din start un risc crescut de complicatii, chiar daca viitoarea mamica este sanatoasa si chiar daca sarcina a fost obtinuta pe cale naturala. Cele mai frecvente probleme care pot sa apara sunt:

  • Nastere prematura: peste 60% dintre gemeni se nasc inainte de termen (adica inainte de 37 de saptamani), iar in cazul tripletilor nasterea prematura este inevitabila. Cu cat sunt mai multi fetusi, cu atat este mai mare riscul de nastere prematura si de complicatii, deoarece bebelusii nascuti inainte de termen nu sunt complet dezvoltati. De aceea, de cele mai multe ori, ei au nevoie de ingrijire speciala, la terapie intensiva.
  • Hipertensiune gestationala: gravidele care au sarcina multipla au un risc de aproape 5 ori mai mare sa faca hipertensiune gestationala. Aceasta complicatie poate duce la desprinderea placentei sau la eclampsie, care poate fi fatala, in lipsa tratamentului administrat la timp.
  • Anemie: este mai des intalnita la sarcinile multiple
  • Avort spontan: este mai frecvent in primele saptamani de sarcina si poate insemna pierderea tuturor embrionilor sau doar a unui embrion.
  • Malformatii congenitale ale fetusilor
  • Dezvoltarea anormala a unui embrion, care nu primeste suficient sange (fenomenul poate sa apara la gemenii identici)
  • Cantitate anormala de lichid amniotic (prea mult sau prea putin lichid amniotic)
  • Nastere prin cezariana
  • Hemoragie postpartum.

Investigatii suplimentare, necesare in sarcina multipla

Pentru a reduce cat mai mult riscul aparitiei acestor complicatii si pentru a putea incepe la timp tratamentul, in caz de nevoie, gravidele care au sarcina multipla trebuie sa fie monitorizate de catre specialisti in medicina materno-fetala. Pe langa analizele si ecografiile obisnuite care sunt recomandate in sarcina, ele vor face si alte investigatii speciale. Acestea includ:

  • Morfologie fetala trimestrul I: include screening pentru anomalii cromozomiale si screening pentru preeclampsie
  • Morfologie fetala trimestrul II: include screening preeclampsie si de nastere prematura
  • Morfologie fetala trimestrul III: include screening preeclampsie si de nastere prematura
  • Teste neinvazive pentru anomalii cromozomiale (analize de sange, ecografie)
  • Teste de diagnostic pentru anomalii cromozomiale si afectiuni genetice (biopsie de vilozitati coriale, amniocenteza).

Cu ajutorul acestor proceduri, medicii vor putea sa puna din timp un diagnostic si sa intervina cu tratamentul adecvat, in cazul in care apar complicatii, precum riscul de nastere prematura, restrictia de crestere fetala, anemia fetala sau hipertensiunea gestationala. De asemenea, este important ca, in cazurile speciale, gravida sa beneficieze si de o a doua opinie, din partea unui alt specialist.

Deseori, in caz de sarcina multipla, daca medicii identifica mai multi factori de risc, va trebui programata nasterea prin cezariana. In alte situatii, gravida va trebui sa stea la pat pe toata durata sarcinii, sa nu faca deloc efort si sa urmeze un tratament special. Uneori, medicii pot recomanda chiar internarea gravidei in spital, pentru a fi atent supravegheata, mai ales daca exista risc de nastere prematura sau de eclampsie.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/belly-blonde-body-female-1145997/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului