Sarcina

#greseala #psiholog #sarcina #gravida #conceptie

Explicatiile psihologului: Cand “a face un copil” devine o greseala imensa?

Este de la sine inteles ca nasterea unui copil este intotdeauna o binecuvantare, dar sunt unele momente cand partenerii nu inteleg sau se tem de aceasta binecuvantare, si o folosesc in scopuri negative.

Potrivit psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), un conflict sau cateva discutii in contradictoriu nu o fac sa fie relatie toxica, exista cel putin 5 scenarii in care unul dintre parteneri alege sa dea nastere unui copil pentru a-l incatusa pe celalalt sau in speranta ca doar asa mai poate fi iubit de celalalt sau il va revedea.

Care sunt problemele care apar aici?

1. Relatie este deja distrusa, iar un copil o va distruge de tot!

“Oricine isi imagineaza ca poate repara o relatie stricata facand un copil, se inseala. Daca relatia nu este una plina de iubire, intelegere si echilibrata, odata ce va veni copilul pe lume se va deteriora de tot! Mai ales daca unul dintre parteneri nu si-a dorit cu adevarat sa aiba aceasta responsabilitate in viata sa.  Presiunea pe care o poate aduce un copil nedorit este puternica si in final, cineva va claca si se va face disparut”, explica psihologul Andra Tanasescu.

2. Copilul va suferi si ulterior poate chiar se va imbolnavi!

“Copilul facut cu intentia de a lega partenerul de noi este un copil care vine din start cu o povara enorma, gresita si disfunctionala. A ii insufla copilului aceasta „resposabilitate” de a ne salva relatia este una dintre cele mai daunatoare lucruri pe care I le putem face. Copilul vine, in felul acesta, cu misiunea de a salva relatia parintilor sau chiar pe unul dintre acestia. In acest fel, copilului nu i se va permite sa isi traiasca propria viata pana ce nu isi va „implini destinul”. Iar daca planul esueaza, cel putin unul dintre parinti va dispretui copilul (la nivel inconstient in majoritatea cazurilor) si il va respinge, acesta devenind o amintire constanta a esecului de a salva casnicia”, considera specialistul

3. Cel mai probabil se va incheia cu abuz, santaj, infidelitate sau divort

“Cele mai multe cazuri de acest fel ajung sa se incheie prost, pentru ca partenerul „santajat” printr-un copil se simte presat sa fie sau sa faca ceva ce nu isi doreste; mai devreme sau mai tarziu va claca. Din nevoia de a se elibera, va cauta consolare in afara relatiei, ori isi va manifesta furia si revolta in familie. Astfel, sansele sunt mari ca persoana respectiva sa recurga la abuzul fizic sau verbal orientat ori catre copil, ori catre sotie sau chiar catre ambii. Alteori, va recurge la infidelitate, santaj, lucruri care, in cele mai multe cazuri, se termina cu un divort greu”, declara Andra Tanasescu.

4. Copilul va simti ca nu este dorit, ci este doar o marioneta folosita pentru a atrage atentia partenerului

“Copilul nu isi va gasi locul in familie ca si fiu/fiica a parintilor, pentru ca de fapt nu a fost adus pe lume cu aceasta intentie. Mereu se va simti marginalizat, exclus, gelos pe unul dintre parinti si furios pe cel care il foloseste ca si marioneta de santaj. Toate aceste lucruri pot duce la scaderea stimei de sine, dificultati in a-si gasi propriul sens in viata, lipsa acuta de afectiune, tipare comportamentale agresive sau evitante sau chiar suicid”, continua specialistul.

5. Atentia va ramane pe reactia partenerului, nu pe copil

“Daca scopul conceptiei copilului este de a atrage atentia partenerului si de a ii reinvia interesul fata de propria persoana, nevoile copilului pot fi neglijate si omise. Lucrul asta poate naste in cel mic conflicte puternice de devalorizare, inadaptare, neacceptare de sine (daca nici de parinti nu este acceptat, e evident ce poate simti copilul), senzatia ca este nedorit sau ca este ceva gresit la el/ea. Asadar, ignorarea sa se poate transforma in atasamente foarte puternice sau intr-o respingere foarte puternica a familiei si a celorlalti”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului