Sarcina

#tratament gingivita sarcina #gingivita sarcina #riscuri #gingivita

Gingivita in sarcina: riscuri si tratament

Femeile care se confrunta cu infectii la nivelul cavitatii bucale si sufera de sangerari gingivale in timpul sarcinii risca sa aduca pe lume bebelusii inainte de termen, daca nu trateaza la timp si corespunzator infectia.

Peste 70% dintre femei sufera de gingivita pe perioada sarcinii. Aceasta inflamatie apare din cauza schimbarilor hormonale care apar in sarcina.

Care sunt simptomele aparitiei gingivitei in sarcina

In cele mai multe cazuri, gingivita apare intre luna a doua si luna a opta de sarcina. Semnele gingivitei la o gravida sunt gingiile care au o culoare rosie neobisnuita si care sangereaza putin in timpul spalarii pe dintii, umflarea gingiilor sau sangerarea abundenta la nivelul tesutului.

Gingivita si nasterea prematura

O serie de studii facute au demonstrat ca exista o legatura intre gingivita si nasterea prematura. Cercetatorii din cadrul unuia dintre studiile efectuate au aratat ca femeile care sufera de gingivita cronica risca sa aduca pe lume bebelusii inainte de termen si cu o greuta sub cea normala, fata de cele care au gingii sanatoase.

Tot in acelasi studiu se arata ca mamele cu cele mai grave afectiuni paradontale au adus pe lume copii cu mult inainte de termen, in saptamana 32 de sarcina.

In cadrul unei alte cercetari s-a studiat particularitatile bacteriei asociate cu afectiunile paradontale.

In sistemul imunitar sunt doua proteine numite cytokine, care regleaza raspunsul organismului la inflamatii. Sunt proteine care incurajeaza inflamatiile in corp si proteine care lupta cu acestea.

In sarcinile normale ajunse la termen, nivelul proteinelor care incurajeaza inflamatiile in corp este echilibrat de cele care tin la distanta inflamatiile, acest proces prevenind dezvoltarea inflamatiilor si nasterea prematura.

Cum sa tratezi gingivita prin metode naturale

Vestea buna pentru orice gravida este ca gingivita poate fi depistata si tratata usor, chiar acasa, prin cateva obiceiuri sanatoase de ingrijire orala.

Periajul dentar si folosirea atei dentare: atunci cand iti periezi dintii corespunzator in fiecare zi si folosesti ata dentara vei scapa de bacteriile din gura, reducand sau eliminand orice risc de aparitie a inflamatiilor gingivale.

Vitamina C: atunci cand vrei sa lupti impotriva aparitiei bacteriilor la nivelul gurii, incearca sa mananci mai multe fructe. Vitamina C te ajuta sa combati gingivita.

Vitamina A: o alta vitamina importanta care te ajuta sa lupti impotriva aparitiei gingivitei in perioada sarcinii este Vitamina A, esentiala pentru cresterea oaselor si a dintilor. Atentie insa, excesul de Vitamina A nu este indicat.

Sarea de mare: gargara cu sare de mare poate reduce inflamatiile gingivale atunci cand incerci sa tratezi gingivita.

Atunci cand tratamentele incercate acasa nu functioneaza din cauza ca gingivita a fost depistata prea tarziu, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa mergi la dentist. Medicul dentist iti va recomanda cel mai bun tratament, tinand cont si de evolutia sarcinii. De regula, tratamentul medical pentru tratarea gingivitei presupune administrarea unor antibiotice, in cazul infectiilor bacteriene severe. Un alt mod prin care gingivita mai poate fi tratata este prin intermediul operatiilor. Atunci cand gingivita avanseaza si antibioticele si alte tratamente nu isi mai fac efectul, medicul stomatolog iti va recomanda operatia pentru a trata gingivita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului