Sarcina

#vitamine #femei insarcinate #malformatii congenita #defecte de tub neural

Malformatiile congenitale si alimentatia femeilor insarcinate

Alimentatia potrivita inaintea conceptiei, cat si in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale. Iata cateva dintre cele mai frecvente malformatii congenitale la nou-nascuti, care pot fi evitate cu ajutorul unui regim sanatos.

Defecte ale tubului neural

Lipsa vitaminei B9, cunoscuta si ca deficienta de acid folic in dieta mamei, poate duce la defecte de tub neural la copii. Cele mai comune tipuri de defecte ale tubului neural sunt spina bifida si anencefalia.

La un copil care sufera de spina bifida, un arc vertebral este incomplet si pot aparea leziuni ale nervilor si paralizia picioarelor.

Anencefalia afecteaza dezvoltarea creierului si a scalpului. Majoritatea copiilor care sufera de aceasta malformatie nu reuseste sa supravietuiasca, deoarece creierul mare nu se dezvolta suficient.

Aportul de acid folic recomandat este de 400 micrograme (mcg) pe zi, fie din alimentele care contin acid folic, fie din suplimente nutritive si vitamine. Alimentele bogate in acid folic sunt: legumele cu frunze verzi, cerealele fortificate, sucul de portocale, fasolea uscata, mazarea.

O alta vitamina recomandata in prevenirea defectelor de tub neural este vitamina B12. Aportul de vitamina B12 recomandat pentru femei este de 2.6 mcg pe zi. Alimentele bogate in vitamina B12 sunt: produsele lactate, carnea de pasare, oua.

Boli cardiace congenitale

Femeile gravide care au o alimentatie saraca in vitamina B2 si vitamina B3 risca sa dea nastere unor copii care sa sufere de boli cardiace. Alimentele bogate in aceste vitamine sunt: produse lactate, legume cu frunze verzi, carnea de pui, peste, nuci si cereale integrale.

Gastroschizis

Un regim sarac in proteine sau zinc poate duce la Gastroschizis, o afectiune caracterizata printr-un defect al peretelui abdominal, la nou-nascut.

Hernie diafragmatica congenitala

Femeile ale caror diete sunt sarace in vitamina B12, vitamina E, calciu, retinol si seleniu risca sa dea nastere unui copil cu hernie diafragmatica congenitala, caracterizata prin defecte embriologice ale diafragmei.

Sindromul alcoolului fetal

Copiii care sufera de sindromul alcoolului fetal se dezvolta mai greu si au probleme pe parcursul vietii. Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de alcool in timul sarcinii, pentru ca sanatatea copilului sa nu fie afectata.

Sursa foto: prevenciondeladiabetes.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare