Sarcina

#sarcina #nastere prematura # malformatii congenitale #pierderea sarcinii

Moduri in care jobul iti poate afecta sarcina

Chiar daca nu lucrezi in zone industriale, fabrici sau medii in care toxicitatea este crescuta, nu esti scutita de efecte nocive asupra sarcinii sau de probleme pe care serviciul le atrage asupra sanatatii tale. Efortul fizic prelungit si statul in picioare la locul de munca pot afecta in aceeasi masura bebelusul nenascut si pot creste riscul pierderii sarcinii.

Din ce in ce mai multe femei ajung sa munceasca in sarcina, uneori chiar pana la momentul nasterii. Exista totusi o limita si trebuie sa fii constienta cand trebuie sa opresti si sa te gandesti nu numai la dorinta ta de a lucra sau la bugetul familiei , ci si la felul in care iti pui in pericol bebelusul din burtica.
 

Statul in picioare


Exista foarte multe meserii - bucatari, patiseri, asistente medicale, chelnerite, ofiteri de politie, medici etc. - care presupun o perioada lunga de timp de stat in picioare. Chiar daca pare inofensiv, acesta este periculos nu numai pentru sanatatea ta, ci si pentru fat.

Specialistii sustin ca statul prelungit in pcioare, in special in a 2-a jumatate a sarcinii, ingreuneaza circulatia sangelui. Pericolele pe care ti le asumi sunt hipertensiunea arteriala, care are o multime de repercusiuni asupra sarcinii, dar si nasterea prematura cu riscurile de rigoare.

Daca muncesti mai mult de 4 ore pe zi stand in picioare, atunci se poate considera ca ai o sarcina cu riscuri si ca trebuie sa schimbi serviciul cu o munca la birou sau sa intri in concediu. Cele care stau foarte mult in picioare trebuie sa renunte la munca cel tarziu in a-32-a saptamana de sarcina.
 

Efortul fizic prelungit


Meseriile care necesita multa forta fizica, miscari bruste, ridicari de greutati, aplecari frecvente, trasul sau impinsul unor obiecte grele cresc riscul accidentarilor si al complicatiilor de sarcina.

Ridicarea unor obiecte foarte grele iti poate pune in pericol fatul, pentru ca exista riscul pierderii sarcinii. Insa medicii sunt nelamuriti in privinta numarului exact de kilograme pe care o gravida are voie sa il ridice. Se crede ca se pot ridica cam 11-12 kilograme fara probleme, dar ca tot ceea ce se apropie de 20 sau depaseste acest numar, poate isca probleme. Chiar si la 11 kilograme , daca esti nevoita sa ridici aceste greutati zilnic, in repetate randuri, iti poti pune in pericol sarcina.

Acestea pot duce la aparitia cheagurilor de sange, varicelor, durerilor de spate, lesinurilor si ametelilor, probleme care pot sfarsi in orice moment sarcina.
 

Toxinele


Ultimele, dar nu cele din urma, sunt locurile de munca din fabrici industriale, tipografii sau alte medii in care exista un risc crescut de toxicitate. Acestea sunt cele mai periculoase activitati pe care le poti face cand esti insarcinata. Lista substantelor toxice care afecteaza grav sarcina este foarte lunga si implica o multime de solventi, pesticide , vopsele si tot soiul de substante chimice industriale.

Principalul risc la care iti expui fatul sunt malformatiile congenitale. Insa toxinele pot determina si pierderea sarcinii sau nasterea prematura.

In cazul in care muncesti in astfel de domenii este indicat sa iti iei concediu prenatal inca de la aflarea vestii ca esti gravida si sa eviti sa te expui unor astfel de pericole pe tot parcursul sarcinii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele