Sarcina

#defect nastere #studiu bebelusi #mostenire genetica #fertilitate

Obiceiurile de viata ale tatalui, vinovate pentru probemele de sanatate ale bebelusilor

Nu doar stilul de viata si factorii de mediu in care traieste mama pot determina probleme in sanatatea bebelusilor, arata un studiu recent publicat in American Journal of Stem Cells. Potrivit acestuia, si tatal este la fel de responsabil de buna dezvoltare a bebelusilor, inca de la conceptie.

"Ştim că mediul psihologic, hormonal şi nutriţional pe care îl oferă mama alterează structura organelor şi genele copilului, dar studiile noastre arată că acelaşi lucru este valabil şi în cazul taţilor – stilul de viaţă sau vârsta se reflectă în moleculele care controlează funcţiile genelor. În acest mod, tatăl afectează nu doar propriul copil, dar şi generaţiile viitoare", a explicat Joanna Kitlinska, profesor asociat în biochimie şi biologie moleculară la Universitatea din Georgetown.

Varsta tatalui a fost asociata cu riscul de autism, schizofrenie, iar obezitatea parintelui se poate transmite si la bebelus. Mai mult decat atat, copilul poate fi expus la probleme de sanatate chiar daca mama are un stil de viata adecvat. "De exemplu, un nou născut poate fi diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal chiar dacă mama nu a consumat nicioadată alcool. Aproape 75% dintre copiii care suferă de acest sindrom au taţii alcoolici, fapt ce sugerează că astfel de probleme afectează şi copilul", explică Kitlinska, citata de csid.ro.

Foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare