Sarcina

#afectiuni stomatologice #igiena orala #probleme stomatologice #probleme stomatologice sarcina #dantura sarcina

Probleme stomatologice in sarcina

Problemele stomatologice lasate netratate inainte de conceptie au tendinta de a se acutiza si agrava in sarcina. Multe dintre ele sunt foarte periculoase si au fost asociate cu complicatii grave, care pun in pericol fatul. Este important sa iti pui la punct sanatatea orala inainte de a ramane gravida, iar daca totusi bolile apar in sarcina, sa iei rapid masuri de tratare sau prevenire a lor. Iata care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice in sarcina si cum le tratezi corespunzator in aceasta perioada delicata!
 

Afectiuni stomatologice frecvente in sarcina


Gingivita de sarcina

Gingivita este cea mai frecventa problema stomatologica care apare in sarcina, afectand peste 50% dintre gravide.

Este cauzata de acumularea de bacterii care apare intre dinti si gingii, din cauza resturilor de alimente care se depun in timpul meselor. Femeile insarcinate sunt mai predispuse la gingivita din cauza cresterii nivelelor de progesteron si estrogen, care determina si amplificarea fluxului sanguin in organism, in special la nivelul gingiilor.

Simptomele bolii apar la nivelul gingiilor si se caracterizeaza prin inrosirea, umflarea si inflamarea acestora, precum si prin dureri locale, insa acestea nu apar mereu. Sangerarea gingiilor la periaj este principalul simptom care da de gol boala.

Gingivita poate da nastere unor infectii severe, care se pot transmite la fat si care cresc riscul de avort spontan.

Boala pariodontala

In situatia in care gingivita este lasata netratata, poate degenera in boala pariodontala, o complicatie stomatologica. Este o infectie severa a gingiilor, care distruge structura osoasa si fibrele care tin dintii in alveolele dentare.

Efectele secundare ale bolii asupra danturii si sanatatii orale sunt foarte grave. Se poate ajunge pana la pierderea dintilor.

Iar daca esti insarcinata, grijile cresc si mai mult. Specialistii au descoperit ca boala pariodontala creste riscul nasterii premature, precum si acela de a avea un bebelus cu o greutate mica la nastere.

Tumori dentare

Tumorile dentare apar doar in cazuri extraordinare si numai in situatia in care gingivita si, ulterior, boala pariodontala, nu au fost deloc tratate.

Mai sunt cunoscute si sub numele de granuloame piogenice si se recunosc prin aparitia unor formatiuni tari, de mici dimensiuni, uneori proeminente, in interiorul gingiei. Pot cauza dureri, disconfort si pot afecta vorbirea.
 

Cum se trateaza afectiunile stomatologice in sarcina?


Cel mai indicat este sa iti faci un control stomatologic periodic si sa te asiguri ca dintii tai sunt sanatosi inainte de a concepe bebelusul.

Insa daca bolile se dezvolta in timpul sarcinii, este important sa mergi la stomatolog, pentru a fi depistate la timp si sa ai o igiena orala completa si corecta (periaj de doua ori pe zi, folosirea zilnica a atei dentare etc.).

In cazul in care esti diagnosticata cu gingivita sau boala pariodontala, medicul va astepta pana in trimestrul al doilea pentru a-ti prescrie vreun tratament invaziv, daca este cazul. Numai in aceasta etapa a sarcinii, riscurile ca fatul sa fie afectat de vreo procedura stomatologica sunt minime.

Infectiile severe vor putea fi tratate in sarcina doar cu aviz medical si cu prescriptia anumitor antibiotice, unde este cazul, care nu pun in pericol dezvoltarea fatului.

Nu lua medicamente si nici nu sta cu afectiuni stomatologice, fara sa le tratezi. Nu iti pui in pericol doar sanatatea ta, ci si pe a bebelusului din burtica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului