Sarcina

# rh negativ pericole sarcina #pericole sarcina #rh negativ #sarcina #rh negativ sarcina

RH-ul negativ si sarcina! Ce pericole exista si la ce sa fii atenta

RH-ul este o proteina specifica gasita la suprafata celulelor tale rosii. Acesta poate sa afecteze sarcina si posibilitatea dezvoltarii ei, mai ales daca tu si copilul aveti RH diferit. RH-ul se mosteneste de la parinti. Cei mai multi oameni au RH pozitiv, insa exista si un mic procent de oameni care au RH negativ, ceea ce inseamna ca le lipseste proteina RH.

Cum afecteaza RH-ul starea de sanatate?

RH-ul nu iti afecteaza in nici un fel starea de sanatate de-a lungul vietii.

Cum afecteaza RH-ul sarcina?

Desi nu este afectata in nici un fel starea de sanatate, totusi poate sa afecteze sarcina. Astfel ca daca mama are RH negativ, iar bebelusul are RH pozitiv, corpul mamei percepe acel lucru ca fiind un obiect strain de care trebuie sa se apere, daca sistemul imunitar este expus la el. Asta inseamna ca daca celulele rosii ale fatului ajung in zona de sange a mamei, aceasta va produce anticorpi pentru a se proteja. Se poate intampla ca ele sa ajunga ori in sarcina, ori in nastere sau in perioada de travaliu. Anticorpii distrug substantele straine, usnt un fel de aparare a organismului de invadatori. Daca ai RH negativ se poate considera ca esti sensibila posibilitatea de RH pozitiv din corpul tau. De aceea este posibil ca organismul sa trimita anticorpii la placenta copilului.

Ce este incompatibilitatea RH?

Daca un tata si o mama au RH diferit, se numeste ca au incompatibilitate RH. Acestia pot sa conceapa un copil, insa exista niste riscuri ca celulele copilului sa fie atacate de anticorpii mamei. Se numeste incompatibilitate RH si cea dintre mama cu RH negativ si copilul ei cu RH pozitiv. De obicei la primul copil acest lucru nu se intampla in sarcina pentru ca nu se amesteca sangele mamei cu cel al copilului. In momentul nasterii insa acest lucru se poate intampla.

Cand este copilul in pericol?

Anticorpii mamei nu sunt un pericol pentru copil decat la a doua sarcina sau la una care nu este prima. Atunci este posibil ca anticorpii sa atace celulele rosii si sa le rupa si sa se umfle. Se numeste boala RH pentru nou-nascut.

Cum este tratata aceasta situatie a RH-ului incompatibil?

In timpul primei sarcini, daca mama este in pericol de a dezvolta aceasta incompatibilitate cu copilul sau, este injectata cu 2 doze de RH globulina de imunitate. Prima data primeste aceasta doza la 28 de saptamani de sarcina, iar a doua data in 72 de ore de la nastere. Aceasta varianta impiedica mama sa produca acei anticorpi, actionand ca un vaccin. Mama poate sa primeasca aceasta doza si daca are sangerari in sarcina sau daca a pierdut un copil. Daca se observa ca in sarcina copilul sufera si nivelul este prea mare de atac al anticorpilor mamei, atunci se poate face in cazuri rare o transfuzie de sange, fie intrauterin, fie imediat dupa nastere. Nu este o procedura des intalnita, insa se poate recomanda in situatii mai dificile in care copilul este in pericol.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului