Sarcina

#sarcina #sangerari vaginale #pericol sarcina #sangerari in sarcina

Sangerarile vaginale in sarcina, cand sunt periculoase?

Cand auzi de sangerari vaginale in sarcina, primul gand ti se indreapta catre un eventual avort spontan sau pierderea sarcinii. Chiar daca aceste sangerari sunt adesea semnul unei astfel de complicatii de sarcina, ele nu sunt intotdeauna periculoase, iar alteori reprezinta simptomul unor altor afectiuni. Descopera ce trebuie sa stii despre sangerarile vaginale in timpul sarcinii si cand este cazul sa iti faci griji!

Stii foarte bine ca din momentul in care ramai insarcinata, ai scapat de menstruatie pentru o perioada destul de lunga de timp. Prin urmare, orice pata de sange sau sangerare vaginala nu-si are locul in tabloul de sarcina. Cu toate acestea, exista situatii in care te poti confrunta cu astfel de sangerari, unele sub forma de mici pete trecatoare, altele mai abundente si insotite de alte simptome.

Exista mai multe cauze pentru care sangerarile vaginale pot aparea atunci cand esti gravida. Iata cele mai frecvente dintre ele.


Nidatia (momentul implantarii ovulului in uter)


Este posibil si totodata obisnuit sa experimentezi cateva pete de sange (spotting) la inceputul sarcinii, cand are loc nidatia sau implantarea ovulului fertilizat in uter.

Acest proces are loc in primele doua saptamani (6-14 zile) dupa momentul conceptiei si nu reprezinta un motiv pentru care sa iti faci griji.

Sarcina nu este in pericol din cauza acestui simptom. Atentie, sangerarea trebuie sa fie slab cantitativa, sub forma de spotting, deschisa la culoare si sa treaca in primele ore. Exista si situatii, rare, in care petele tin mai multe zile la rand.


Sensibilitatea cervixului (colului uterin)

 

Se mai poate intampla sa experimentezi sangerari vaginale in sarcina atunci cand ai un cervix sensibil. In aceasta situatie, orice control ginecologic sau act sexual poate provoca o usoara sangerare deschisa la culoare, rosiatic inchisa sau maronie.

Nu reprezinta un pericol pentru fat, dar este indicat sa ceri sfatul medicului, pentru a preveni aceste mici disconforturi.


Avort spontan (pierderea sarcinii)


Sangerarea vaginala este cel mai comun semn care da de gol un avort spontan sau o pierdere a sarcinii.

Daca acest simptom apare in primul trimestru, in primele 12 saptamani, iar sangerarea este inchisa la culoare, abundenta si este insotita de crampe abdominale severe, este important sa mergi de urgenta la medic.


Sarcina ectopica


Sarcina ectopica apare atunci cand embrionul se implanteaza undeva in afara uterului. Simptomele sarcinii extrauterine isi fac aparitia inca din primul trimestru de sarcina si se manifesta prin: crampe asemanatoare celor de la menstruatie, dureri abdominale ascutite si sangerari vaginale.

Este o complicatie care daca nu este depistata la timp, iti poate pune viata in pericol. In cazul acestei afectiuni, fatul nu poate fi salvat, dar este nevoie de ingrijiri medicale speciale.


Placenta previa


Placenta praevia este o complicatie in care placenta formata in sarcina se ataseaza in partea inferioara a uterului, foarte jos, acoperind partial sau total cervixul.

Unul dintre simptomele acestei afectiuni este sangerarea vaginala, care apare adesea pe la jumatatea sarcinii. Asadar, daca ai astfel de sangerari in al doilea trimestru, mergi la control pentru a te asigura ca totul e in ordine cu fatul si cu sanatatea ta.

Foto: Periodsduringpregnancy.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului