Sarcina

#sarcina dupa 35 de ani #riscuri sarcina #sarcina

Sarcina dupa 35 de ani? Care sunt riscurile si ce trebuie sa stii

In prezent tot mai multe femei aleg sa termine studiile, sa isi faca o cariera si abia mai tarziu, dupa 35 de ani sa devina mame, iar acest lucru implica o serie de riscuri foarte serioase de care trebuie tinut cont.

Sarcina dupa 35 de ani - procente si probabilitati

Odata cu inaintarea in varsta fertilitatea scade, atat la femei cat si la barbati. Astfel, daca pana la 30 de ani posibilitatea de a avea un copil se reduce cu 30%, dupa varsta de 35 de ani procentul aproape se dubleaza. De asemenea, dupa varsta de 35 de ani, organismul femeii duce mult mai greu o sarcina, sansa de avort spontan fiind foarte crescuta si ajungand la un procent de pana la 20% si chiar la 74% dupa 45 de ani.

Sarcina dupa 35 de ani - riscuri pentru mama

Un alt aspect de care trebuie tinut cont in cazul unei sarcini dupa 35 de ani, sunt riscurile pe care le reprezinta atat pentru sanatatea mamei. Dupa 35 de ani, daca vorbim de o nastere prin cezariana, sansele de complicatii postanatale sunt cu mult mai crescute. De asemenea, specialistii au identificat cresterea riscului de diabet gestational, placenta previa, pozitionare pelviana a bebelusului, nasterea prematura, riscul de accident vascular cerebral ischemic, riscul de accident vascular cerebral hemoragic, atac de cord si chiar deces datorat afectiunilor cardiovasculare. Vom mai mentiona aici predispozitia femeilor trecute de 35 de ani spre complicatii la nastere sau dupa nastere.

Sarcina dupa 35 de ani - riscuri pentru copil

Pana la varsta de 30 de ani, sansele ca o femeie sa nasca un copil sanatos, sunt cu mult mai mari decat dupa 35 de ani. Vom incepe cu posibilitatea aparitiei defectelor genetice. Astfel, daca probabilitatea aparitiei sindromului Down, la 10 saptamani de sarcina, este de 1 din 1000 la varsta de 25 de ani, la 30 de ani este de 1 din 686, iar la 35 de ani ajunge deja la 1 din 240.

Dupa varsta de 35 de ani creste dramatic sansa de a naste un copil mort. Astfel, daca pana la 35 de ani sansele sunt de 1 din 1000, dupa 35 de ani ele ajung la 1.4 din 100 si chiar 2 din 1000 daca se trece de 40 de ani.

Alte riscuri identificate in cazul unei sarcini peste 35 de ani sunt greutatea scazuta a copilului la nastere si riscul unei nasteri premature, acestea fiind pricipala cauza pentru problemele respiratorii, cognitive si neurologice ale bebeblusilor. De asemenea, bebelusii nascuti prematur sunt cu mult mai predispusi pentru a avea defecte cardiace si leziuni ale creierului.

Cu toate acestea, varsta de 35 de ani nu ar trebui sa fie o piatra de hotar, mai ales daca mama a avut un stil de viata sanatos si, din punct de vedere clinic este perfect apta pentru a avea un copil. Riscurile sunt mai mari, dar cu ajutorul unui medic specialist si cu multa atentie, putem avea copii sanatosi si frumosi chiar si dupa 35 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare