Sarcina

#malformatii #sarcina #creier #copii #autism #administrare #acid folic #femei insarcinate

Studiu: Acidul folic din sarcina reduce cu 40% riscul de autism la copii

Administrarea de suplimente cu acid folic (vitamina B9 sau folat) in sarcina timpurie scade cu 40% riscul de autism la copii, arata un studiu recent realizat de cercetatorii norvegieni. Potrivit acestora, riscul de tulburari din spectrul autist scade daca acidul folic este administrat cu patru saptamani inainte de conceptie si in primele doua luni de sarcina

Principalul scop pentru care acidul folic (folatul) este recomandat in sarcina este pentru prevenirea malformatiilor de tub neural (spina bifida), a celor cardiace, de tract urinar sau ale membrelor la fat.

Mai nou, cercetatorii norvegieni au descoperit ca vitamina B9 joaca un rol esential si in proxilaxia uneia dintre cele mai grave tulburari neurologice la copii - autismul, atunci cand este administrat in sarcina timpurie sau preconceptie.

Folatul este, printre altele, unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru dezvoltarea creierului sau functiilor cerebrale ale fatului, in perioada intrauterina. Acesta pare sa fie motivul pentru care creierul micutului ar putea fi protejat de aparitia acestei tulburari neurologice grave si iremediabile.

Descoperirea a fost publicata in "Journal American Medical Association" si s-a bazat pe un studiu clinic realizat pe un esantion de 85.000 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani, ale caror mame au luat sau nu suplimente cu acid folic. Copiii au fost tinuti sub observatie timp de 10 ani.

Studiul a fost intreprins in cadrul "Autism Birth Cohort" din Norvegia. Pana la finalul cercetarii, medicii au diagnosticat 270 de copii cu tulburari din spectrul autist: 114 cu autism, 100 cu autism atipic, iar 56 de sindromul Asperger.

Pe parcursul studiului si in urma datelor obtinute, medicii au constatat ca mamele care au luat in perioada de preconceptie si a sarcinii timpurii acid folic prezentau cu 40% mai putine sanse de a avea un copil diagnosticat cu o astfel de tulburare.

Medicii au analizat si obiceiurile alimentare sau alte suplimente de vitamine si minerale pe care mamicile le-ar fi putut lua in acelasi timp cu folatul. Au exclus posibilitatea ca vreunul din ele - ca de exemplu, uleiul din ficat de cod sau suplimentele cu acizi grasi Omega 3 - sa contribuie in vreun fel la scaderea riscului de autism.

Cercetatorii avertizeaza ca riscul scade doar in cazul administrarii suplimentelor cu folat in sarcina timpurie sau in preconceptie, nu si daca acestea incep sa fie luate spre mijlocul sa sfarsitul sarcinii.

Sursa foto: Zoldstudio.hu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului