Sarcina

#studiu sarcina #femei neajutorate #pierdere sarcina #depresie #studiu #sarcina

STUDIU: O femeie din 4 se simte complet neajutorata dupa pierderea unei sarcini

Pierderea unei sarcini afecteaza 10-20% dintre femeile care stiu ca sunt insarcinate, arata statisticile internationale, iar procentul creste la 45% la femeile cu varsta peste 40 de ani. Potrivit unui sondaj efectuat recent de clinica Nativia, mai mult de jumatate dintre respondentele care au suferit un avort spontan spun ca aveau o sarcina aparent fara probleme. Cele mai multe femei s-au simtit neajutorate, s-au refugiat in munca si s-au simtit vinovate pentru pierderea suferita, mai arata datele citate.

 

Sondajul efectuat de Clinica Nativia a fost realizat online, in perioada 15 august-31 octombrie, pe un esantion de 453 de femei, din mediul urban si rural, cu venituri peste medie (60%) si medii (30%), majoritar cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani (60%). 

Din femeile care au raspuns la sondajul clinicii Nativia ca au pierdut o sarcina, 85% au pierdut-o in primul trimestru. Peste jumatate nu aveau cunostinta ca sarcina sa fie una cu probleme, astfel incat pierderea a fost un soc. Mai putin de un sfert se aflau sub tratament, acasa sau in spital. 15% au suferit pierderea de sarcina in trimestrele II, respectiv III. Intr-o treime din cazuri sarcina s-a eliminat natural, de la sine, insa in cele mai multe cazuri (35%) sarcina a fost eliminata prin avort chirurgical si avort medicamentos (32%).  Potrivit datelor sondajului, aproape jumatate dintre femeile care au trecut prin aceasta trauma au simtit ca ar fi avut nevoie de mai multe informatii si explicatii din partea medicului curant.

Dezamagire, neputinta, frustrare, vina, frica, durere, urmate de perioade lungi de depresie – acestea sunt sentimentele pe care femeile care au pierdut o sarcina le-au simtit. Multe dintre ele nu reusesc sa vorbeasca despre trauma pierderii unui copil nici dupa cateva luni bune. Este unul dintre motivele pentru care clinica Nativia deruleaza o campanie de sustinere si totodata de constientizare in lunile noiembrie si decembrie, dorindu-ne astfel sa le aratam tuturor celor care trec printr-o astfel de trauma ca emotiile lor sunt normale, ca este important sa fie adresata aceasta pierdere (atat din punct de vedere medical, cat si psihologic), iar mama ajutata sa gestioneze pierderea, a declarat George Peltecu, director general clinica Nativia. 

Potrivit expertilor, in cazul pierderii unei sarcini sunt necesari parcurgerea unor pasi, atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. 39% dintre respondentele sondajului facut online de clinica Nativia au declarat ca au facut un consult hematologic, 26% unul genetic, insa un procent mare (32%) a precizat ca nu au facut nicio investigatie medicala si nici nu a urmat vreun tratament medicamentos (20%).

Orice femeie care trece printr-o pierdere de sarcina trebuie sa constientizeze ca probabil este vorba despre un accident si ca are toate sansele ca in viitor sa obtina o sarcina pe care sa o duca la termen. Este important sprijinul medical, dar in aceeasi masura si suportul emotional al celor din jur sau, in unele cazuri ajutor specializat pentru a depasi momentul si, de asemenea este important ca oricine sa beneficieze de consiliere medicala preconceptionala,  a precizat Dr Radu Botezatu, medic specialist obstetrica-ginecologie clinica Nativia.

30% dintre femeile care pierd o sarcina se refugiaza in munca

De altfel, 25% dintre respondente au precizat ca s-au simitit neajutorate, ca nu au un ajutor real din partea nimanui pentru a trece de aceasta pierdere, in timp ce 29% au precizat ca partenerul de viata le-a ajutat cel mai mult. 30% s-au refugiat in munca pentru a uita. Doar 15% au discutat mai mult cu medicul sau cu un psihoterapeut, incercand sa depaseasca aceasta trauma. O femeie din 5 a precizat ca nu si-a pierdut speranta si a incercat din nou la putin timp de la pierderea suferita.

Este indicat ca orice pacienta care doreste o sarcina sa faca o evaluare ginecologica si analize sangvine de rutina pentru a incerca sa scada orice risc. Un consult ginecologic, un examen Babes-Papanicolau, o ecografie transvaginala si analizele recomandate de medic sunt primele elemente care conduc la depistarea unei eventuale probleme care pot pune o sarcina in pericol. Recomandarea de suplimentare cu acid folic inca din perioada de preconceptie, scade riscul de anomalii congenitale, a continuat dr Radu Botezatu, medic specialist obstetrica-ginecologie clinica Nativia.

Orice infectie care da simptomatologie sau care este diagnosticata in urma analizelor trebuie tratata, iar orice patologie suplimentara a mamei necesita o conduita si o urmarire speciala pe parcursul sarcinii. De exemplu, pentru orice femeie cu exces ponderal este indicata scaderea in greutate anterior sarcinii. In cazul unui diabet se recomanda o atenta monitorizare a glicemiilor si o dieta saraca in carbohidrati. In cazul folosirii unor medicamente contraindicate in sarcina, se indica consult de specialitate pentru inlocuirea lor sau scoaterea din schema de tratament.

Daca malformatiile uterine nu au de cele mai multe ori un tratament, anomaliile dobandite, cum ar fi fibromul uterin, care poate impiedica formarea sau dezvoltarea unei sarcini, pot fi diagnosticate si tratate inainte de a obtine sarcina. In cazul unui col incontinent care nu poate mentine o sarcina, se recomanda cerclaj al colului uterin efectuat catre finalul primului trimestrul de sarcina, a incheiat Dr Radu Botezatu, medic specialist obstetrica-ginecologie clinica Nativia.

Campanie de suport

In acest context, in perioada noiembrie-decembrie 2020, clinica Nativia demareaza o campanie de constientizare si suport pentru femeile care au pierdut o sarcina. Sub sloganul #AlaturiDeFiecareFemeie medicii si reprezentantii clinicii doresc sa transmita un mesaj de sustinere, de suport si de recunoastere pentru cele care nu au putut duce o sarcina la termen, in ciuda eforturilor.

Pierderea unei sarcini este un subiect tabu pentru majoritatea femeilor si nu ar trebui sa fie asa. Din contra. Este momentul care impacteaza cel mai mult psihicul femeii cu implicatii profunde asupra intregii familii. Vedem multe femei care trec prin aceasta experienta traumatica si vrem sa le transmitem ca nu sunt singure, nu trebuie sa se simta singure. Suntem #AlaturiDeFiecareFemeie fie ca aceasta a reusit sa duca o sarcina la termen sau nu, a declarat  George Peltecu, director general clinica Nativia.

In cadrul campaniei, pe pagina de Facebook a clinicii Nativia vor fi publicate materiale informative si de suport pentru femeile care au pierdut una sau mai multe sarcini, alaturi de povestile unor astfel de mame, care impartasesc daca si cum au reusit sa treaca prin aceasta trauma.

In plus, in perioada 20 noiembrie- 20 decembrie, clinica Nativia ofera 30 de consultatii gratuite pentru 30 de femei care au pierdut recent (in ultimele 3 luni) o sarcina si au nevoie de specialisti care sa le indrume si sa le ajute. Consultatiile se adreseaza exclusiv beneficiarilor femei, care nu sunt deja paciente ale clinicii Nativia. Mai multe detalii gasiti aici!

Ne dorim ca de aceste consultatii sa beneficieze femei care au nevoie de o a doua opinie medicala, de suport medical si psihologic. Sigur, si printre pacientele noastre se numara femei care au suferit o astfel de pierdere, insa numarul lor este destul de redus, iar acestea beneficiaza de tot suportul nostru pentru a reusi sa gestioneze momentul traumatic. Tocmai de aceea, consultatiile vor fi oferite femeilor care nu sunt deja paciente ale clinicii. a incheiat George Peltecu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele