Sarcina

#imunizare gravida #ggravide #vaccinare anticovid

Vaccinarea anti-Covid in cazul gravidelor! Se pot imuniza daca beneficiile depasesc riscurile

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea anti-COVID-19 anunta ca nu exista o recomandare oficiala in ceea ce priveste administrarea vaccinului in timpul sarcinii. Potrivit specialistilor vaccinul poate di administrat numai in cazul in care beneficiile depasesc riscurile.

 

„Ca si in cazul multor altor medicamente, in lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui numar semnificativ de gravide si femei care alapteaza in studiu), nu exista o recomandare oficiala cu privire la administrarea in sarcina si in timpul alaptarii, insa acest lucru nu este descurajat atunci cand se concluzioneaza ca beneficiile depasesc riscurile”, a transmis Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19. 

In ceea ce priveste femeile insarcinate, Comitetul precizeaza ca ”in acest moment, nu se recomanda ca vaccinurile impotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) si Moderna sa fie utilizate in cazul femeilor insarcinate fara consultarea prealabila a medicului si fara a fi luate in considerare riscurile si beneficiile individuale”. 

Conform informatiilor puse la dispozitie de catre producatori, nu exista pana la acest moment suficienta experienta in studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty si Moderna in timpul sarcinii. 

”In studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fatului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luata in considerare atunci cand beneficiile depasesc riscurile asupra mamei sau fatului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane insarcinate cu afectiuni preexistente care predispun la evolutie severa a COVID-19)”, au mai precizat autoritatile, potrivit news.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului