Supermame

# loc dejoaca copii # centru copii # podul lui sfredelus #elena burlanescu #activitati copii

Super-mame: Elena si Podul fermecat in care copiii devin super eroi

Ca mama, iti doresti ca micutul tau sa aiba parte doar de zile senine, sa creasca si sa se dezvolte armonios, sa invete sa-si faca prieteni si sa descopere lumea intr-un mediu sigur, ferit de pericole, agresivitate, boli inevitabile intalnite in colectivul de copii din sistemul clasic educational. Asa a luat fiinta Podul lui Sfredelus, un loc de joaca pentru copii atipic, unde la ordinea zilei sunt socializarea, activitatile senzoriale si o multime de ateliere la care ai vrea sa participi si tu, ca adult, alaturi de micutul tau. Sa ascultam povestea Elenei Burlanescu, o mama care a reusit sa creeze pentru fiul sau si o multime de alti copii, un loc de basm.

De ce acest proiect?
Podul lui Sfredeluș este un proiect de familie, pornit din inițiativa mea, dar la realizarea căruia participăm toți. Podul lui Sfredeluș chiar există… este un loc minunat, în care se petrec multe lucruri grozave, și este chiar podul casei noastre. Având spațiul, decizia de a demara acest proiect nu a fost deloc grea. Înainte de Crăciun am participat împreună cu T. la un atelier pentru copii. Am descoperit altceva atunci în copilul meu, l-am văzut cum nu l-am mai văzut niciodată și am păstrat sentimentul acela în suflet până când mi-am luat avânt să demarez acest proiect. Acest proiect a pornit de la dorința de a construi pentru T. oportunități de socializare cu alți copii și un mediu sigur pentru o joacă cu semnificație, generatoare de trăiri și amintiri frumoase din copilăria lui.

Ulterior a cuprins noi înțelesuri ceea ce mi-am propus eu inițial. Scopul proiectului meu este de a promova atașamentul sigur și menținerea copilului în familie până la cel puțin 3-4 ani. Prezența bine dozată în micile colectivități de copii, alături de părinte sau un îngrijitor dedicat, este foarte importantă la vârste mici. Nu era ceva îndelung planificat, le-am rezolvat pe toate din mers într-un timp foarte scurt. Așteptările nu mi le-am fixat foarte sus, așa cum nici acum nu le am, sunt acolo unde trebuie, sunt foarte mulțumită de realizările mele de până acum și este ok așa.

Cunoscându-ne pe noi, ideea de bază de la care am pornit este că și părinții au nevoie de faimosul timp special împreună cu copiii și este în folosul tuturor, ca familie, să ne acordăm cât mai mult timp împreună, în care să ne exprimăm și să ne ascultăm, dar să ne și simțim bine în acest proces și să învățăm lucruri noi împreună.

Eu lucrez în continuare în domeniul meu de activitate, iar T. este acasă cu buni cât timp lipsesc eu. Simt că am nevoie și de timpul meu în afara familiei la care nu mă văd renunțând foarte curând și apreciez cu atât mai mult fiecare bucățică din timpul petrecut alături de T. și el la fel... Îmi propun să-i ofer cât mai mult din timpul pe care îl am, chiar dacă nu întotdeauna îmi este ușor sau simplu.

Care au fost piedicile cele mai mari?
Acest proiect este unul tânăr. Se bucură încă de elanul și avântul oricărui început de drum. Provocările inițiale au fost pe de-o parte legate de finalizarea documentelor necesare înființării Asociației Lira Projects, entitatea juridică din spatele acestui proiect. A durat înfiorător de mult, cu mult mai mult decât mă așteptam. Am menținut o perioadă activitățile gratuite din această cauză, însă a fost ok ca punct de start al unei comunități de familii cu copii mici cu nevoi similare cu cele identificate la nivelul familiei noastre din zona noastră. Apoi, căutarea persoanelor potrivite din afara familiei alături de care să pot dezvolta acest proiect, pe care îl vroiam demarat și foarte repede, s-a dovedit a fi un proces destul de complicat. 

Cat de mare a fost investitia initiala?
Dincolo de o mare investiție de timp și energie, investiția de la care am pornit nu a fost mare, comparativ cu cea a altor actori din piață probabil, întrucât spațiul nu îl plătesc, fiind al familiei noastre, iar mare parte din dotări au fost realizate in-house (în sensul propriu chiar). Acesta era deja amenajat cu toate dotările necesare pentru susținerea evenimentelor (încălzire în pardoseală, grup sanitar, bănci și mese din lemn pentru adulți, bar etc), ceea ce am făcut noi fiind doar să-l adaptăm mai mult la nivelul copiilor mici (de exemplu: măsuțe și scăunele, rafturi la nivelul lor, masă de înfășat la baie, înălțător la chiuvetă și reductor wc, portiță de siguranță la scările interioare din pod). 

Nu am investit în jucării. Sunt câteva jucării din lemn în pod, educative, care ajută și ele la construirea diverselor abilități necesare la vârstă mică și la care, în general, copiii ajung după terminarea activităților pe care le creăm. Unele sunt chiar acoperite pe durata activităților pentru a nu le distrage atenția copiilor, deși am observat că activitățile sunt foarte atractive pentru ei și participă, e drept că fiecare în ritmul lui... cu pauze sau fără… Cel mai mult am investit și investesc în materialele necesare desfășurării activităților. În proporție de peste 90%, toate materialele sunt la vedere, astfel încât le facem copiilor și pe plac, dacă într-o zi vor să ne jucăm altfel și cu altceva decât ne propunem noi s-o facem... Este o poveste cu final deschis de fiecare dată. Îi ascultăm și de aproape fiecare dată se nasc noi idei și posibilități de joacă.

Cat de greu a fost sa gasesti primii clienti?
Culmea… foarte greu nu a fost, deși mă așteptam să fie și eram pregătită să fie… și sunt convinsă că s-a întâmplat acest lucru pentru că ceea ce vine din inimă nu poate fi înlocuit cu nimic altceva, se transmite mai departe și se simte. Energia pe care o transmiți trebuie să fie cea care trebuie... Scriu acest lucru cu toată sinceritatea, eu am făcut mereu cu pasiune tot ceea ce am făcut și am luptat ca să pot face mereu acest lucru.

Care a fost cea mai mare satisfactie de pana acum?
Nu sunt un fan al clasificărilor, iar, în cazul acesta, chiar nu pot face o departajare. Am mai multe satisfacții. Una este legată de transformarea acestui colț din casa noastră. Podul a fost până acum un loc utilizat doar de vreo 2-3 ori pe an pentru diverse reuniuni familiale, iar acum l-am transformat în locul cel mai vesel din casă, în care ne găsim relaxarea toți, alături de oameni mici și oameni mari minunați, un loc care aduce multă bucurie în sufletele tuturor. Copiii se simt atât de bine încât uneori nu vor să mai plece acasă.

O altă satisfacție ar fi faptul că am strâns lângă mine o echipă extinsă cu care simt că pot face multe lucruri foarte ok. Îl pot ține pe T. acasă și în același timp poate beneficia și de stimulare cognitivă și senzorială adecvată vârstei lui într-un mediu cald și primitor și alături de persoanele în care el are cea mai mare încredere, iar acest lucru îmi umple sufletul de bucurie. Nu în cele din urmă, noi, la fel ca toți cei care participă la activitățile noastre, putem beneficia de momente minunate de conectare în familie, iar energia și puterea pe care astfel de momente ni le oferă nu pot fi înlocuite cu nimic altceva.

Cum reactioneaza copiii la atelierele propuse?
Depinde de copil… fiecare reacționează diferit, are ritmul lui în explorare, este atras de un anumit tip de activitate, se angajează în mai multe activități cu durată scurtă sau se focusează pe una singură mai mult timp etc. În funcție de numărul copiilor, de starea lor sau de ideea de joacă pe care ne propunem să o abordăm în ziua respectivă, le oferim copiilor fie mai multe activități care se desfășoară simultan, iar ei pot alege activitatea în care doresc să se implice mai mult sau mai puțin, fie o singură activitate dezvoltată în mai multe moduri sau care poate evolua dinamic în funcție de imaginația copiilor.

Limitele sunt puține și țin mai mult de siguranța lor. În rest, nu ne ferim nici de murdărie, nici de dezordine. Nu ne sperie nimic. Experiența mea de mamă, dar și „învățăturile” celor două colege ale mele, mai experimentate în acest domeniu decât mine, mi-au arătat că propriul exemplu este foarte important, contează foarte mult ca adultul să participe la activitate, în termeni de stimulare a participării și receptivității copilului. Încurajăm, astfel, adulții să participe la activități împreună cu copilul. Avem acum, în pod, și materiale didactice tip Montessori și Waldorf, aduse direct din Ucraina, însă punem mai mult accent pe ceea ce înseamnă activități realizate împreună, care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor, creativitatea, imaginația și abilitățile lor sociale.

Am inclus în programul nostru până acum activități de muzică și limbă engleză, activități de joc și mișcare, activități de dezvoltare de vocabular, lectură de grup, activități tip Montessori și experiențe senzoriale unice, inclusiv spectacole de teatru senzorial interactive, special create pentru copii 1-3 ani. Mare parte din activități pot fi reproduse și acasă, astfel încât părintele pleacă acasă și cu un kit de instrucțiuni de joacă sănătoasă.

Cum vezi viitorul pentru Podul lui Sfredelus?
Sunt sigură că va păstra mereu elementele de bază și valorile proiectului de la care am pornit la drum, sunt sigură că nu va fi ușor și că probabil ne vom mai împiedica pe parcurs de câteva ori, însă sunt la fel de sigură că va crește împreună cu noi. Nu mi-am formulat niciodată așteptări foarte mari și nici acum nu vreau să o fac, cu atât mai mult să le comunic. Sunt mulțumită de ce am realizat până acum, observ că și cei care ne vizitează sunt la fel de mulțumiți, astfel încât este ok pentru mine.

Care sunt provocarile cele mai mari pentru tine, ca mama si antreprenor in acelasi timp?
Având în vedere că am și un job, este cu atât mai complicat și solicitant. Nu mă plâng însă. A fost destul de greu la început, până m-am acomodat cu această „nouă” realitate. Nu simt însă că „meseria” de mamă aș împărți-o în vreun fel cu proiectul acesta sau cu jobul sau cu orice alt element din viața mea. Eu sunt o femeie activă. Mereu am fost. Așa sunt eu, mama lui T. și sunt mama lui T. 24 din 24 și, în același timp, am și un soț, în același timp, am ales să rămân cu un job în afara familiei și, în același timp, am ales însă să susțin un proiect pentru familia noastră, dar și cu un mic impact la nivel comunitar. 

Mamele nu sunt numai mame, sunt și femei și soții și fiice și profesioniști într-un anumit domeniu etc. Ca să le putem face cât mai bine pe toate, trebuie să ne gândim și la noi. Consider că trebuie să fim mulțumite cu viața pe care o avem și împăcate cu alegerile pe care le facem. Nu este egoism. T. are nevoie de o mamă fericită, liniștită și mulțumită de sine. Când sunt acasă sunt acolo, sunt prezentă și pentru T și în viața noastră de cuplu asemenea. Beneficiez de sprijinul familiei și acest lucru contează enorm pentru mine. Îl văd pe T. evoluând foarte frumos și acest lucru mă face să mă simt extraordinar. Am realizări frumoase și mă bucur de ele.

Ce sfat ai pentru mamele care vor sa inceapa o afacere?
În primul rând, înainte de a porni la drum, ar trebui lămurit dacă să lucreze de acasă este o alegere cu beneficii nu numai pentru copii sau familie, ci și pentru ele, mamele, și, dacă da, să o facă fără ezitare. Apoi, ar trebui clarificată ținta, unde își propun să ajungă și să nu uite nicio secundă de ce fac ceea ce fac. Dacă se hotărăsc să pornească pe acest drum, trebuie să cunoască foarte bine segmentul țintă căruia se adresează și să ofere servicii și produse de calitate.

Cheltuielile, de asemenea, nu trebuie scăpate de sub control, mai ales că sunt și perioade mai slabe în vânzări de acoperit, iar promovarea și adusul de clienți noi trebuie să fie cea mai importantă preocupare. Desigur că măsurile de promovare depind în foarte mare măsură de buget, de aceea sfatul ar fi să nu se angajeze la mai mult decât pot duce, însă se găsesc și alte variante de promovare eficiente… e adevărat că depinde și de domeniu.

Tatăl meu a fost antreprenor din ’91 și el zicea că o afacere trebuie păstrată mică. Atât cât ai nevoie pentru tine și familia ta este suficient. Altfel, nu o mai conduci tu pe ea, ci ea pe tine... și avea dreptate. Și eu am făcut o astfel de alegere, când am pornit acest proiect și am oprit altul din același motiv. Am ales să-l dezvolt doar atât cât este nevoie pentru a atinge țintele propuse și cât pot duce eu, cu resursele de timp și disponibilitate pe care le am. Cu pași mici și fără așteptări nerealiste... lumea nu a fost construită într-o zi. Foarte important mi se pare, de asemenea, subiectul oameni. Oamenii sfințesc locul și este valabil în orice domeniu, nu numai într-o zonă de servicii. Așa cum spuneam, performanța are la bază pasiune și multă muncă. Inima și voința găsesc soluții, în cele din urmă. Aveți încredere în voi!

Podul lui Sfredeluș este primul proiect al Asociației Lira Projects, organizație non-guvernamentală și non-profit a părinților informați, curajoși și conștienți. Mai multe detalii despre proiect, găsiţi aici: www.podulluisfredelus.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare