Adolescenti

#comportament adolescenti #anxietate #depresie #copii #tulburari psihice #batjocura

Copiii care isi batjocoresc colegii pot suferi tulburari psihice in adolescenta

Studiile oamenilor de stiinta au aratat ca batjocura are efecte negative asupra copiilor care indura cuvintele jignitoare ale colegilor lor, insa un studiu recent releva faptul ca si copiii care batjocoresc pot suferi de anumite probleme mai tarziu in viata. Mai exact, elevii care isi bat joc constant de alte persoane de varsta lor au sanse mari sa sufere tulburari psihice in adolescenta.

Autorul studiului, specialistul William Copeland, de la Centrul de Cercetari Medicale al Universitatii Duke, din Carolina de Nord, sustine ca oricat de inofensiva pare batjocura la varste fragede, ea poate avea efecte negative pe termen lung atat pentru copiii batjocoriti, cat si pentru cei care batjocoresc.

Copiii care batjocoresc sunt predispusi la depresie si consum de droguri

Cercetarea lui Copeland a debutat in anul 1993 si a cuprins un grup de 1.400 de copii cu varste de 9, 11 si 13 ani. Anual, pana la implinirea varstei de 16 ani, fiecare copil a raspuns unui set de intrebari cu privire la modul in care vede batjocura.

Ulterior, pe baza raspunsurilor, copiii au fost impartiti 4 categorii: cei care batjocoresc, cei care batjocoresc si sunt batjocoriti, cei batjocoriti si cei care nici nu batjocoresc, nici nu sunt batjocoriti. Pentru a observa efectele batjocurii pe termen lung, cercetatorul a extins studiul pana cand copiii au ajuns sa implineasca 19, 21, 24 si 26 de ani.

La final, datele cumulate au aratat ca acei copii care obisnuiau sa isi bata joc de colegii lor au dezvoltat anumite tulburari psihice in adolescenta. Este vorba despre depresie, anxietate, probleme de integrare in societate, consum de alcool si consum de droguri.

Obisnuinta de a batjocori se invata de acasa

William Copeland a stat de vorba si cu familiile copiilor care batjocoresc sau sunt batjocoriti. Astfel, dupa ani de studiu, el a ajuns la concluzia ca acei copii care obisnuiesc sa isi bata joc de colegii lor provin in special din familii dezorganizate sau cu probleme de comunicare.

Comportamentul neadecvat al parintilor poate naste frustrari in sufletul minorului, iar pentru a se elibera de ele, incepe sa isi bata joc de ceilalti copii, fara sa constientizeze faptul ca este victima propriei sale batai de joc.

"Copiii care batjocoresc au un risc crescut de tulburari de personalitate antisociala, ceea ce poate duce la un comportament infractional in adolescenta", sustine Copeland. El considera ca autoritatile ar trebui sa gaseasca o solutie pentru diminuarea batjocurii in randul copiilor.

Sursa foto: ableplay.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in